Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 4126. feladat (2008. november)

B. 4126. Egy kör AB húrjának végpontjaiból bocsássunk merőlegeseket a kör egy A-tól és B-től különböző P pontjában húzott érintőjére, illetve bocsássunk merőlegest P-ből az AB húrra. Bizonyítsuk be, hogy a húrra bocsátott merőleges az érintőre bocsátott merőlegesek mértani közepe.

(4 pont)

A beküldési határidő 2008. december 15-én LEJÁRT.


Megoldás: A merőlegesek talppontját jelölje rendre C,D és M. Az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy M az AB félegyenes belső pontja. Ha M=B, vagyis PM=PB, akkor ABP\sphericalangle=90^\circ, tehát AP a kör átmérője, és ezért P=C, AP=AC is igaz. Egyébként pedig ha M az AB szakasz pontja, akkor PAB\sphericalangle és PBA\sphericalangle is hegyesszög, vagyis P a C és D pontok között helyezkedik el, ellenkező esetben pedig PBA\sphericalangle tompaszög lesz, és ennek megfelelően a C pont esik P és D közé az ábrának megfeleleően. Mindkét esetben leolvasható a kerületi szögek tételéből, hogy APC\sphericalangle=
PBM\sphericalangle, vagyis az APC és PBM derékszögű háromszögek hasonlók. Ezért AC/PM=AP/PB ezekben az esetekben is teljesül.

Hasonlóan kapjuk a BPD és PAM háromszögek hasonlóságából, hogy BD/PM=BP/PA. Ezért

\frac{AC}{PM}=\frac{AP}{BP}=\frac{PM}{BD},

vagyis valóban AC.BD=PM2, PM=\sqrt{AC\cdot BD}.


Statisztika:

101 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:67 versenyző.
3 pontot kapott:18 versenyző.
2 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:8 versenyző.
0 pontot kapott:2 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2008. novemberi matematika feladatai