Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 4320. feladat (2010. december)

B. 4320. Írjuk le egy sorba az x_k=\big[k\sqrt2\,\big] (k=1,2,\ldots) számokat, alájuk pedig rendre azokat a 0<y1<y2<... egészeket, amelyek nem szerepelnek az xk számok között. Határozzuk meg az yk-xk különbséget k függvényében.

Javasolta: László Lajos (Budapest)

(5 pont)

A beküldési határidő 2011. január 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Legyen \(\displaystyle b_k=x_k+2k=\big[k\sqrt2+2k\,\big]=\big[(2+\sqrt2)k\,\big]\). Megmutatjuk, hogy minden \(\displaystyle k\) pozitív egészre \(\displaystyle y_k=b_k\), amiből \(\displaystyle y_k-x_k=2k\) következik. Legyen \(\displaystyle n\) tetszőleges pozitív egész szám. Mivel \(\displaystyle \sqrt{2}\) irracionális, az \(\displaystyle x_k\) sorozat \(\displaystyle n\)-nél nem nagyobb, más szóval \(\displaystyle (n+1)\)-nél kisebb elemeinek száma \(\displaystyle \left[ \frac{n+1}{\sqrt{2}} \right]\). Hasonlóképpen, a \(\displaystyle b_k\) sorozat \(\displaystyle n\)-nél nem nagyobb elemeinek száma \(\displaystyle \left[ \frac{n+1}{2+\sqrt{2}} \right]\). Mármost

\(\displaystyle \frac{n+1}{\sqrt{2}}+\frac{n+1}{2+\sqrt{2}}= \frac{(\sqrt{2}+1)(n+1)}{2+\sqrt{2}}+\frac{n+1}{2+\sqrt{2}}=n+1,\)

ahonnan

\(\displaystyle \left[ \frac{n+1}{\sqrt{2}} \right]+ \left[ \frac{n+1}{2+\sqrt{2}} \right]=n\)

adódik.

Minden \(\displaystyle n\)-re teljesül tehát, hogy a két sorozatnak együttesen pontosan \(\displaystyle n\) olyan eleme van, amelyik nem nagyobb \(\displaystyle n\)-nél. Ez azt jelenti, hogy minden pozitív egész szám szerepel valamelyik sorozatban, mégpedig pontosan az egyikben, és pontosan egyszer. A \(\displaystyle b_k\) sorozat elemei tehát éppen az \(\displaystyle y_1,y_2,\ldots\) számok lesznek valamilyen sorrendben. Mivel az \(\displaystyle y_k\) és a \(\displaystyle b_k\) sorozat is monoton növekedő, valóban \(\displaystyle b_k=y_k\), ahogyan azt állítottuk.


Statisztika:

19 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Ágoston Péter, Bogár Blanka, Damásdi Gábor, Énekes Péter, Fonyó Viktória, Köpenczei Gergő, Lenger Dániel, Neukirchner Elisabeth, Perjési Gábor, Sándor Áron Endre, Strenner Péter, Szabó 928 Attila, Varnyú József, Zsakó András.
4 pontot kapott:Tóth Tekla.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2010. decemberi matematika feladatai