Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 5257. feladat (2022. szeptember)

B. 5257. Az \(\displaystyle ABC\) hegyesszögű háromszögben a magasságok \(\displaystyle AA_1\), \(\displaystyle BB_1\), illetve \(\displaystyle CC_1\), az \(\displaystyle AB\) oldal felezőpontja \(\displaystyle F\). A \(\displaystyle k\) kör átmegy az \(\displaystyle F\) és a \(\displaystyle C_1\) pontokon, valamint az \(\displaystyle A_1C_1\) és \(\displaystyle B_1C_1\) szakaszok \(\displaystyle C_1\)-en túli meghosszabbítását a \(\displaystyle P\), illetve a \(\displaystyle Q\) pontban metszi. Igazoljuk, hogy \(\displaystyle A_1P=B_1Q\).

(4 pont)

A beküldési határidő 2022. október 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A feltétel szerint a háromszög hegyesszögű, ezért a magasságok talppontjai az odalak belsejébe esnek.

A feladat állítása pontatlan: ha \(\displaystyle C_1=F\), akkor a \(\displaystyle P\) és \(\displaystyle Q\) pontok helyzete az \(\displaystyle A_1C_1\), illetve \(\displaystyle B_1C_1\) félegyenesen független egymástól. Az állítás akkor marad igaz, ha feltételezzük, hogy a \(\displaystyle C_1=F\) esetben a \(\displaystyle k\) kör érinti az \(\displaystyle AB\) egyenest: ilyenkor a háromszög egyenlő szárú, az ábra szimmetrikus a \(\displaystyle CC_1\) magasságra, az \(\displaystyle A_1P\) és \(\displaystyle B_1Q\) szakaszok egymás tükörképei, így az állítás triviális.

A továbbiakban az általános esetet vizsgáljuk, amikor \(\displaystyle C_1\ne F\), és megmutatjuk, hogy az \(\displaystyle A_1PF\) háromszög egybevágó a \(\displaystyle B_1QF\) háromszöggel; ebből a bizonyítandó állítás, \(\displaystyle A_1P=B_1Q\) azonnal következik.

Mivel az \(\displaystyle A\) és \(\displaystyle B\), \(\displaystyle A_1\) és \(\displaystyle B_1\), valamint \(\displaystyle P\) és \(\displaystyle Q\) felcserélésével ugyenezt az állítást kapnánk, az általánosság csorbítása nélkül feltehetjük, hogy \(\displaystyle C_1\) az \(\displaystyle AF\) szakasznak belső pontja.

Az \(\displaystyle A_1\) és a \(\displaystyle B_1\) pont a magasságok talppontjai, ezért ezek a pontok az \(\displaystyle AB\) szakasz Thalész-körén vannak. A kör középpontja \(\displaystyle F\); a Thalész-körnek az \(\displaystyle FA_1\) és \(\displaystyle FB_1\) szakaszok sugarai, tehát

\(\displaystyle FA_1=FB_1. \)\(\displaystyle (1) \)

Az \(\displaystyle A_1\), \(\displaystyle B_1\), \(\displaystyle C_1\) és \(\displaystyle F\) pontok egy körön, a háromszög Feuerbach-körén vannak, ezért

\(\displaystyle PA_1F\sphericalangle = C_1A_1F\sphericalangle = C_1B_1F\sphericalangle = QB_1F\sphericalangle. \)\(\displaystyle (2) \)

A feltétel szerint \(\displaystyle FC_1PQ\) a \(\displaystyle k\) körbe írt húrnégyszög, így

\(\displaystyle FPA_1\sphericalangle = FPC_1\sphericalangle = FQC_1\sphericalangle = FQB_1\sphericalangle. \)\(\displaystyle (3) \)

Az (1,2,3) szerint az \(\displaystyle A_1PF\) és a \(\displaystyle B_1QF\) háromszögben egy-egy oldal és két-két megfelelő szög ugyanakkora, tehát a két háromszög egybevágó. Ezzel bebizonyítottuk, hogy az egymásnak megfelelő \(\displaystyle A_1P\), illetve \(\displaystyle B_1Q\) oldalaik is ugyanakkorák.


Statisztika:

78 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:59 versenyző.
3 pontot kapott:6 versenyző.
2 pontot kapott:3 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2022. szeptemberi matematika feladatai