Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A C. 1499. feladat (2018. október)

C. 1499. Határozzuk meg azt a legnagyobb pozitív egész \(\displaystyle n\) számot, melyre az \(\displaystyle 1,2,\ldots,n\) számoknak van olyan sorrendje, amelyben az egymás mellé írt számok összeolvasásaként kapott egyetlen számra teljesül a következő: bármely két szomszédos \(\displaystyle a\), \(\displaystyle b\) számjegyére az \(\displaystyle \overline{ab}\), \(\displaystyle \overline{ba}\) kétjegyű számok közül legalább az egyik prím.

(5 pont)

A beküldési határidő 2018. november 12-én LEJÁRT.


Megoldás. \(\displaystyle n\geq10\) esetén a \(\displaystyle 0\) számjegy semelyik \(\displaystyle k\) számjeggyel sem teljesítheti a feltételt, mert \(\displaystyle \overline{k0}\) páros, \(\displaystyle \overline{0k}\) pedig nem kétjegyű. Tehát \(\displaystyle n\) legfeljebb \(\displaystyle 9\).

A feltétel miatt két páros számjegy egymás után nem állhat a számban. Tehát felváltva következnek páros és páratlan számjegyek, illetve egy helyen lehet egymás mellett két páratlan számjegy (ha \(\displaystyle n\) páratlan). Ha \(\displaystyle n\) páros, akkor csak olyan kétjegyű prímszámok jöhetnek szóba, melyek egyik (nyilván az első) számjegye páros. Ha \(\displaystyle n\) páratlan, akkor egy páratlan számjegyekből álló prímszám is lehet.

A kétjegyű prímszámok, melyek egyik számjegye páros: \(\displaystyle 23\), \(\displaystyle 29\), \(\displaystyle 41\), \(\displaystyle 43\), \(\displaystyle 47\), \(\displaystyle 61\), \(\displaystyle 67\), \(\displaystyle 83\), \(\displaystyle 89\).

Az \(\displaystyle 5\)-ös számjegy nem szerepel ezekben a számokban, és nem lehet egy kétjegyű prím második számjegye, így csak az első vagy utolsó számjegy lehet az összes szám között is. A szimmetria miatt azonban feltehetjük, hogy az első számjegy lesz. Az \(\displaystyle 5\)-ös számjegyet tartalmazó kétjegyű prímszámok az \(\displaystyle 53\) és az \(\displaystyle 59\). Ha \(\displaystyle 53\)-mal kezdjük a számot, akkor háromféleképpen folytathatjuk. Mindig a következő sorba írjuk a lehetséges folytatást. Látható, hogy nem tudunk minden számjegyet felhasználni, mert ismétlődnének a számjegyek. Ugyanezt kapjuk akkor, ha végignézzük az eseteket az \(\displaystyle 59\)-cel elkezdve.

Tehát az \(\displaystyle 5\) nem szerepelhet a számjegyek között. Ha \(\displaystyle n=4\), akkor egy lehetséges sorrend: \(\displaystyle 2314\). Tehát \(\displaystyle n\) legfeljebb \(\displaystyle 4\) lehet.


Statisztika:

242 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:112 versenyző.
4 pontot kapott:10 versenyző.
3 pontot kapott:24 versenyző.
2 pontot kapott:17 versenyző.
1 pontot kapott:39 versenyző.
0 pontot kapott:32 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:8 dolgozat.

A KöMaL 2018. októberi matematika feladatai