Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 578. feladat (2016. szeptember)

G. 578. Egy kutya hosszú, egyenes úton szalad, közben a farkát csóválja. Elképzelhető-e, hogy a farka vége sebessége nagyságának átlaga kisebb, mint a kutya tömegközéppontjának átlagsebessége?

(3 pont)

A beküldési határidő 2016. október 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A kutya tömegközéppontja egyenes, a kutya farkának vége pedig ,,hullámos'' pályán mozog. Ez utóbbi úthossza a nagyobb, tehát a farok végének átlagos sebességnagysága biztosan nagyobb, mint a tömegközépponté.

Megjegyzések. 1. A sebességvektor nagyságának átlaga nem tévesztendő össze a sebesség vektorának átlagával. Az előbbi a megtett út (skalár mennyiség) és az idő hányadosa, az utóbbi pedig az elmozdulásvektor és a mozgás idejének a hányadosa.

2. Rövid útszakaszon lehetséges a kérdéses feltétel, ha a kutya farka az ebhez képest éppen hátrafelé mozog. A feladatban azonban a kutya hosszú úton szalad, és az átlagolást – értelemszerűen – erre a teljes útra vonatkoztatjuk, amelyre a megfogalmazott feltétel – mint láttuk – nem teljesülhet.


Statisztika:

53 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bálint Boglárka Eszter, Békési Péter, Bonifert Balázs, Bucholcz Dóra, Fehér Balázs, Fekete András Albert, Fekete Levente, Fekete Noémi, Fialovszky Márk, Földesi András, Garamvölgyi István Attila, Geretovszky Anna, Gosztonyi Zsombor, Horváth 999 Anikó, Kalabay László, Kis 194 Károly, Kozák 023 Áron, Kozmér Barbara, Laposa Hédi, Lengyel Barbara, Ludányi Csongor, Marozsák Tádé, Merkl Levente, Rozgonyi Gergely, Šárai Krisztina, Schneider Anna, Sümegi Géza, Szabó 314 László, Szakáll Lili, Takács Árpád.
2 pontot kapott:Czett Mátyás, Rusvai Miklós, Tanner Norman.
1 pontot kapott:5 versenyző.
0 pontot kapott:15 versenyző.

A KöMaL 2016. szeptemberi fizika feladatai