Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 597. feladat (2017. március)

G. 597. Egy folyadékkal telt edényben egy tömör kocka lebeg. Az egész rendszert lassan melegíteni kezdjük. Kapkó Dóra azt mondja, hogy a kocka lassan le fog süllyedni. Hirte Lenke azonnal rávágja, hogy épp az ellenkezője igaz, fel fog emelkedni. Kinek lehet igaza?

(3 pont)

A beküldési határidő 2017. április 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A kocka kezdetben lebeg a folyadékban, tehát a súlya megegyezik az általa kiszorított folyadék súlyával. A melegítés hatására a kocka is és a folyadék is kitágul. Ha a kocka hőtágulási együtthatója nagyobb, mint a folyadéké (ez utóbbi – például víz esetében – lényegesen függhet a kezdeti hőmérséklettől), akkor Hirte Lenkének van igaza, ellenkező esetben pedig Kapko Dóra válasza lesz helyes. A kocka és a folyadék hőtágulására vonatkozó ismeretek nélkül tehát a kérdés nem dönthető el egyértelműen, a két lány bármelyikének igaza lehet.


Statisztika:

37 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Beke Csongor, Csóti Kristóf, Czett Mátyás, Garamvölgyi István Attila, Geretovszky Anna, Kozák 023 Áron, Kozma Kristóf, Kozmér Barbara, Marozsák Tádé, Merkl Levente, Pácsonyi Péter, Schneider Anna, Tanner Norman, Veres Kristóf, Vida Tamás, Virág Levente.
2 pontot kapott:Acs Imre, Bottlik Domonkos, Fecske Benjámin, Fialovszky Márk, Horváth 999 Anikó, Rusvai Miklós, Szakáll Lili.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:8 versenyző.

A KöMaL 2017. márciusi fizika feladatai