Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 627. feladat (2018. február)

G. 627. A Föld felszíne felett milyen magasságban lesz egy testre ható gravitációs vonzóerő éppen ugyanakkora, mint a Hold felszínén?

(3 pont)

A beküldési határidő 2018. március 12-én LEJÁRT.


Megoldás. A Föld tömege 81-szer nagyobb, mint a Holdé, és a Hold sugara \(\displaystyle r=1740\) km. A Föld gravitációs tere \(\displaystyle 9r\approx 15\,600\) km-nyire a Föld középpontjától ugyanolyan nagyságú, mint a Holdé annak felszínén. Ez a távolság a Föld felszíne feletti 9200 km-es magasságnak felel meg. (Ezen a helyen a Hold gravitációs vonzása elhanyagolható a Földé mellett.)

Abból a közismert tényből is kiindulhatunk, hogy a Hold felszínén a gravitációs gyorsulás a földi érték egyhatoda. Mivel a nehézkedés a távolság négyzetével fordítottan arányos, így az eredményt úgy is megkaphatjuk, ha a Föld sugarát (6370 km) megszorozzuk \(\displaystyle \sqrt 6\)-tal, ez kb. \(\displaystyle 15\,600\) km.


Statisztika:

47 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Andó Lujza, Andó Viola, Bekes Barnabás, Bíró Ferenc, Cseke Balázs, Egyed Márton, Fekete Levente, Forgács Kata, Györgyfalvai Fanni, Harmath Eszter, Hartmann Alice, Jánosik Máté, Kis-Bogdán Kolos, Kiss 7007 Bálint, Koczó Attila, Kovács 062 Gábor, Kovács Kristóf, Láng Erik, Laposa Hédi, Lukács Márton, Márton Máté, Menyhárt Tamás, Molnár Kristóf András, Nagy Zalán, Papanitz Ákos, Papp Marcell Miklós, Popik Máté, Potyondi Gergely József, Sántha Máté, Schäffer Bálint, Sebestyén Pál Botond, Sümegi Géza, Szakáll Lili, Szántó Barnabás, Tanner Norman, Tompos Anna, Tuba Balázs.
2 pontot kapott:Csóti Balázs , Fincur Ádám, Koósa Tamás Alex, Kovács 100 Levente, Lapos Adrian, Vaszary Tamás.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2018. februári fizika feladatai