Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 643. feladat (2018. szeptember)

G. 643. Egy karos mérlegen egy vizet tartalmazó edény van kiegyensúlyozva. Megbomlik-e a mérleg egyensúlya, ha egyik ujjunkat bemerítjük a vízbe úgy, hogy az edényhez nem érünk hozzá? Milyen választ adhatunk a kérdésre, ha

  a) egy csepp víz sem folyik ki az edényből;

  b) a színültig töltött edényből kifolyó víz lecsurog a mérleg tányérja mellett?

(3 pont)

A beküldési határidő 2018. október 10-én LEJÁRT.


Megoldás. \(\displaystyle a)\) A víz függőlegesen felfelé ható felhajtóerőt fejt ki az ujjunkra, amelynek nagysága a kiszorított víz súlyával egyenlő. Ennek az erőnek az ellenereje lefelé nyomja a vizet, a mérleg tehát megbillen, mintha az edény és a víz súlya megnövekedett volna.

\(\displaystyle b)\) Ha a színültig töltött edényből a kiszorított víz kicsurog (és nem marad a mérleg tányérjában), az ujjunk által kifejtett erő és a víz súlyának csökkenése éppen egyenlő lesz, a karos mérleg tehát egyensúlyban marad.


Statisztika:

102 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Agócs Olivér, Andó Lujza, Antal Botond, Arhaan Ahmad, Bánáti Tamás, Bodzsár Míra, Csapó Tamás, Csuvár Ákos, Farkas 200 Eszter, Forgó Réka, Győrffy Attila, Hamar János, Hamvas Johanna Kata, Harmath Eszter, Heizer Koppány, Hornyák Mátè Tamás, Juhász Márk Hunor, Kis-Bogdán Kolos, Kiss Máté Ferenc, Koczkás József Dániel, Kovács Ádám Martin, Láng Erik, Laube Dorina, Lovas Márton, Markó Péter , Menyhárt Tamás, Nagy-Kalauz Bertalan, Nagyváradi Dániel, Nemes Péter Alex, Osváth Klára, Papp Viktória, Pirisa Boglárka, Sárvári Borka Luca, Somlán Gellért, Szántó Barnabás, Szanyi Attila, Szőllősi Gergely, Takács Dóra, Tallér Máté István, Tallósy Péter, Téglás Panna, Török 517 Mihály, Turányi Vilmos.
2 pontot kapott:13 versenyző.
1 pontot kapott:8 versenyző.
0 pontot kapott:23 versenyző.
Nem versenyszerű:3 dolgozat.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:12 dolgozat.

A KöMaL 2018. szeptemberi fizika feladatai