Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 649. feladat (2018. november)

G. 649. Ha a gőzfürdőben mozgunk (például karjainkkal legyezni kezdünk), akkor a 40–60 \(\displaystyle ^\circ\)C-os gőzt a szokásosnál sokkal melegebbnek, szinte égetőnek érezzük. Miért?

(3 pont)

A beküldési határidő 2018. december 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A testünk hidegebb, mint a gőzfürdő levegője, emiatt az a bőrünk közelében lehűl, illetve a párás levegőből víz csapódik ki a bőrünkre. Mindkettő hőleadással jár, ami melegíti a testünket.

Ha nem mozgunk, a velünk érintkező levegő hőmérséklete és páratartalma lecsökken, a hőleadási folyamat tehát lelassul. Ha mozgunk (legyezünk a kezünkkel), a bőrünk közelébe mindig ,,friss'' (melegebb és nagyobb páratartalmú) levegő kerül, a hőleadás tehát folyamatosan fennmarad, ez okozza az égető érzést.


Statisztika:

63 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bányai Kristóf, Bodzsár Míra, Csanádi Réka, Csapó Tamás, Dózsa Levente, Egri Mátyás, Ferjancsik Zaránd, Hamar János, Jakó Attila György, Kalmár Levente, Koczó Attila, Koleszár Benedek, Kovács Móric, Lukács Márton, Malatinszki Hanna, Markó Péter , Osváth Klára, Sárvári Borka Luca, Sebestyén József Tas, Sebestyén Pál Botond, Thierry Armand, Tiszaváry Nóra, Viharos Márta Judit, Williams Hajna, Zsigmond Botond.
2 pontot kapott:Hajdú Bence, Heizer Koppány, Ollé Luca Dorka, Patricia Janecsko, Szántó Barnabás, Tölgyesi 222 Máté.
1 pontot kapott:4 versenyző.
0 pontot kapott:23 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:5 dolgozat.

A KöMaL 2018. novemberi fizika feladatai