Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 668. feladat (2019. március)

G. 668. Nézzük meg a https://www.youtube.com/watch?v=hvqQ1XG1aQE videót! Egy megfelelően nagy gomb és egy vékony zsineg segítségével készítsük el a bemutatott játékot (zúgattyút), és próbáljuk ki. Miért jön gyors forgásba a gomb?

(3 pont)

A beküldési határidő 2019. április 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A feltekert zsineg, ha meghúzzuk, forgatónyomatékot fejt ki a gombra, és azt gyors forgásba hozza. A  kitekeredett zsineget, ha annak feszítettségét lecsökkentjük, a gyorsan forgó gomb a forgási tehetetlensége (a perdületmegmaradás törvénye) miatt ,,lendületből'' feltekeri a fonalpárt. A gyors forgás következtében a gomb (a rajta lévő lyukak miatt) zúgó hangot ad.


Statisztika:

25 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Csapó Tamás, Heizer Koppány, Kis-Bogdán Kolos, Koczkás József Dániel, Koleszár Benedek, Malatinszki Hanna, Markó Péter , Patricia Janecsko, Sárvári Borka Luca, Sebestyén József Tas, Somlán Gellért, Szántó Barnabás, Szőllősi Gergely, Takács Dóra, Téglás Panna, Török 111 László, Zsigmond Botond.
2 pontot kapott:Bánáti Tamás, Buzási-Temesi Imre, Dózsa Levente, Egyed Márton, Király Előd István, Nagyváradi Dániel, Papp Marcell Miklós, Thierry Armand.

A KöMaL 2019. márciusi fizika feladatai