Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 676. feladat (2019. május)

G. 676. 2019. január 21-én hajnalban Magyarországról jól látható teljes holdfogyatkozás volt, ami valamivel több, mint egy órán át volt élvezhető. Mitől függ, hogy mennyi ideig tart a holdfogyatkozás teljességi fázisa?

(4 pont)

A beküldési határidő 2019. június 11-én LEJÁRT.


Megoldás. A Föld is és a Hold is (jó közelítéssel) ellipszispályán kering; a vonzócentrumuktól mért távolságuk (és ezzel együtt a pillanatnyi keringési sebességük is) változik. A holdfogyatkozás idejét ezek a változások befolyásolják.

Ennél lényegesebb effektust ad az, hogy a Hold keringésének pályasíkja \(\displaystyle 5^\circ\)-ot zár be az ekliptikával, és ezért csak ritkán halad át a Hold a Föld árnyékkúpján, akkor sem mindig ugyanolyan messze megy az árnyékkúp tengelyétől. (Holdfogyatkozás vagy Napfogyatkozás akkor lehet, ha a Hold pályasíkja és az ekliptika metszésvonala nagyjából egybeesik a Nap-Föld tengellyel, és éppen akkor van tele- illetve újhold.)


Statisztika:

26 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Egyed Márton, Heizer Koppány, Hruby Lili, Juhász Márk Hunor, Markó Péter , Papp Marcell Miklós, Sárvári Borka Luca, Szőllősi Gergely, Takács Dóra.
3 pontot kapott:Koleszár Benedek, Láng Erik, Sebestyén József Tas, Szántó Barnabás, Téglás Panna, Török 517 Mihály.
2 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:4 versenyző.

A KöMaL 2019. májusi fizika feladatai