Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 711. feladat (2020. május)

G. 711. Egy zárt, föld alatti üreg egy kürtővel csatlakozik a külvilághoz. Az üreg bizonyos részeiben víz van. Határozzuk meg a nyomást az ábrán feltüntetett \(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\) és \(\displaystyle D\) pontokban!

(4 pont)

A beküldési határidő 2020. június 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A külső légnyomás 1 bar. A víz hidrosztatikai nyomása miatt a nyomás vízben 10 méterenként 1 barral növekszik, a levegőben viszont gyakorlatilag nem változik. Ennek megfelelően az \(\displaystyle A\) pontban a nyomás

\(\displaystyle p_A=1~{\rm bar}+4~{\rm bar}=5~{\rm bar}.\)

A \(\displaystyle B\) pontban ugyanannyi a nyomás, mint a levegő és a víz határán az üreg bal oldali végénél:

\(\displaystyle p_B=1~{\rm bar}+2~{\rm bar}=3~{\rm bar},\)

és ugyanennyi a nyomás az üreg jobb oldali, 15 m mélyen lévő végénél. Ettől a szinttől a \(\displaystyle C\) pont 15 méterrel mélyebben van, tehát nyomás ott:

\(\displaystyle p_C=p_B+1{,}5~{\rm bar}=4{,}5~{\rm bar}.\)

A \(\displaystyle D\) pontot tartalmazó légtér és a víz határa 5 méterrel van magasabban, mint a \(\displaystyle C\) pont, tehát itt és a \(\displaystyle D\) pontnál is a nyomás

\(\displaystyle p_D=p_C-0{,}5~{\rm bar}=4~{\rm bar}.\)


Statisztika:

34 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Bacsó Dániel, Beke Bálint, Bencz Benedek, Bognár 171 András Károly, Buzási-Temesi Imre, Cynolter Dorottya, Dózsa Levente, Koleszár Benedek, Kovács Alex, Kovács Kinga, Láng Erik, Lőrinczi Gergő, Molnár Kristóf, Papp Marcell Miklós, Sallai Péter, Sárvári Borka Luca, Schmercz Blanka, Sebestyén József Tas, Szirmai Dénes, Szőllősi Gergely, Tatai Ottó, Veszprémi Rebeka Barbara.
3 pontot kapott:Bana Marcell, Jeszenői Sára, Köpenczei Csanád, Richlik Bence, Szécsi Ákos.
2 pontot kapott:2 versenyző.
1 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2020. májusi fizika feladatai