Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 757. feladat (2021. november)

G. 757. Van egy pár kifordítható kesztyűm, mindkét darabja kívül fekete, belül fehér. Tudom-e ezeket felemás kesztyűként hordani?

Közli: Vladár Károly, Kiskunhalas

(3 pont)

A beküldési határidő 2021. december 15-én LEJÁRT.


Megoldás: Ha a balkezes fekete kesztyűt kifordítom, akkor jobbkezes fehér kesztyűm lesz. Ha a jobbkezes fekete kesztyűt kifordítom, akkor balkezes fehér kesztyűhöz jutok. A felemás színű kesztyűket tehát nem tudom hordani, mert vagy két darab jobbkezes, vagy két darab balkezes kesztyűm lesz. Két fehér kesztyűt viszont viselhetek, ha mindkét fekete kesztyűt kifordítom, és felcserélem a jobbkezest és a balkezest.

Megjegyzés. A fenti megfontolás nem érvényes akkor, ha a kesztyűnk ,,síkbeli'', tehát a hüvelykujja a másik négy ujj síkjába esik, és semmi nem különbözteti meg a kesztyű tenyeres oldalát a hátoldalától. Az ilyen kesztyűknél bármelyik darab felhúzható akár a jobb, akár a bal kezünkre, tehát felemás módon is viselhetjük azokat.


Statisztika:

47 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Beke Botond, Biró Kata, Cserényi Bendegúz, Csilling Dániel, Csóka Péter, Dudás Szilárd, Egyházi Godó, Fáklya Balázs Zoltán, Fehérvári Donát, Földi Albert, Jacsman Vencel , Jankó Sebestyén, Jávor Botond, Kiss 668 Benedek, Kiss 987 Barnabás, Kiss Hunor, Kovács Klára, Li Jiamo, Marosi Botond Máté, Medgyesi Júlia, Nagy 333 Zalán, Nagy 639 Csenge, Nagy Attila Levente, Richlik Márton, Sós Ádám, Sütő Áron, Tajti Odett, Téglás Dorka, Toplak Ágnes, Török Hanga.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:8 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:2 dolgozat.

A KöMaL 2021. novemberi fizika feladatai