Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 758. feladat (2021. november)

G. 758. Egy személygépkocsi mögötti, nem túl messze lévő tárgyat egyszerre láthatjuk az autó két oldalsó, valamint a középső (belső) visszapillantó tükrében. Mindhárom tükör sík. Melyik tükörben látja a vezető a tárgy képét legnagyobbnak, illetve legkisebbnek? Másképp fogalmazva, hasonlítsuk össze a három kép látószögét!

(3 pont)

A beküldési határidő 2021. december 15-én LEJÁRT.


Megoldás: A síktükörben keletkező látszólagos (virtuális) kép mérete megegyezik a tárgy méretével. A képek érzékelhető méretét a látószögük határozza meg; minél messzebb van a vezetőtől a tükör, annál kisebb látószögben látja a tárgyat. A belső tükör közelebb van a vezetőhöz, mint az oldalsó tükrök, tehát a belső tükörben látja legnagyobbnak a tárgyat. A két oldalsó tükör közül a jobb oldali tükör van a vezetőtől távolabb, tehát abban látja a tárgyat a legkisebbnek.

(Feltételeztük, hogy az autó balkormányos, és a vezető feje az autó bal oldali térfelében van.)


Statisztika:

26 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Beke Botond, Biró Kata, Bocor Gergely, Cserényi Bendegúz, Fehérvári Donát, Földi Albert, Heisz András Botond, Hruby Laura, Jacsman Vencel , Jávor Botond, Kiss 987 Barnabás, Klement Tamás, Marosi Botond Máté, Medgyesi Júlia, Nagy 639 Csenge, Nagy Attila Levente, Richlik Márton, Suba Gergő Dávid, Téglás Dorka, Toplak Ágnes.
2 pontot kapott:Fáklya Balázs Zoltán, Jankó Sebestyén.
0 pontot kapott:1 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2021. novemberi fizika feladatai