Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 762. feladat (2021. december)

G. 762. A bal oldali fényképen egy kerti ,,szolár'' zuhany látható. A függőleges, fekete tartályban lévő vizet a ráeső napsugárzás tudja felmelegíteni. Az alsó (úgynevezett lábmosó) csapból csak hideg víz folyik, míg a felső zuhanyrózsából a középen lévő elosztócsappal beállított hőmérsékletű vízsugarat élvezhetjük. A zuhany működéséhez szükséges hideg víz betáplálása alul történik. Egy lábmosó nélküli zuhany szerkezetét mutatja a jobb oldali ábra.

Egészítsük ki az ábrát lábmosóval, majd magyarázzuk el a kerti zuhany működését!

(4 pont)

A beküldési határidő 2022. január 17-én LEJÁRT.


Megoldás. A beérkező hideg víz vezetékébe (mielőtt még elérné az elosztócsapot) egy szokásos csapot iktatnak be, ez adja a lábmosó hideg vizét. Az elosztócsap hasonlóan működik, mint a fürdőszobai keverőcsaptelep, csak a víz áramlási iránya ellentétes a két esetben. A keverőcsap két bejövő cső vizét egy harmadik csőbe engedi, a karja állásának megfelelő arányban és mennyiségben. Az elosztócsap a beérkező víz egy részét a jobb oldali alsó csövön keresztül a tartály aljához vezeti, ahol a víz még viszonylag hideg. A hideg víz másik része a felső csövön keresztül eljut a zuhanyrózsa csövébe.

A napsugárzás hatására a tartályban lévő víz hőmérséklete fokozatosan növekszik, de nem mindenhol ugyanolyan mértékben. A tartály alsó részében hidegebb, a felső részében pedig kisebb sűrűségű, melegebb víz található. Az elosztócsapból lefelé áramló víz hatására a felső, meleg vízből valamennyi kiszorul a tartályból és ugyancsak a zuhanyrózsához jut. A kifolyó víz hőmérsékletét, valamint a mennyiségét az elosztócsappal szabályozhatjuk.


Statisztika:

26 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Biró Kata, Bodnár Ákos, Cseresznye Ákos, Földi Albert, Heisz András Botond, Hruby Laura, Kiss 668 Benedek, Kiss 987 Barnabás, Klement Tamás, Marosi Botond Máté, Medgyesi Júlia, Nagy 333 Zalán, Novák Péter, Oberrecht Dániel, Richlik Márton, Sütő Áron, Tajti Lotti.
3 pontot kapott:Ivanyik Dávid, Jacsman Vencel , Toplak Ágnes.
1 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2021. decemberi fizika feladatai