Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 778. feladat (2022. április)

G. 778. Az ábra pocsolyán áthaladó biciklikerekek vizes nyomának egy részletét mutatja a száraz aszfalton. Balról jobbra vagy jobbról balra mozgott a bicikli? Melyik az első kerekének a nyoma, és melyik a hátsóé?

(3 pont)

A beküldési határidő 2022. május 16-án LEJÁRT.


Megoldás. Ha a kormánytengely kicsiny ferdeségétől eltekintünk, akkor az első és a hátsó keréknek a talajjal érintkező egy-egy pontja mindvégig ugyanolyan messze van egymástól. A hátsó kerék nem kormányozható, nyomvonalának érintője minden pillanatban az első kerék ugyanekkori helyzete felé mutat, és attól mindig ugyanakkora távolságra van.

Az \(\displaystyle A\) görbe nem lehet a hátsó kerék nyoma, hiszen a nyomvonalak metszéspontjában az \(\displaystyle A\) görbe érintője sehol nem metszi a \(\displaystyle B\) görbét. A kerékpár nem haladhatott balról jobbra, mert \(\displaystyle B\) érintői mentén az \(\displaystyle A\) görbétől mért távolság lényegesen változik. (Jó példa erre \(\displaystyle B\) bal oldali végpontja, illetve a görbék első metszéspontja.)

Marad tehát az a lehetőség, hogy a kerékpár jobbról balra mozgott, és az első kereke az \(\displaystyle A\), a hátsóé pedig a \(\displaystyle B\) nyomot hagyta.


Statisztika:

28 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Barkóczi Lili Helka, Cseresznye Ákos, Csilling Dániel, Fehérvári Donát, Jankó Sebestyén, Klement Tamás, Marosi Botond Máté, Richlik Márton, Téglás Dorka.
2 pontot kapott:Bodnár Ákos, Földi Albert, Kiss 668 Benedek, Medgyesi Júlia.
1 pontot kapott:10 versenyző.
Nem versenyszerű:3 dolgozat.

A KöMaL 2022. áprilisi fizika feladatai