Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 779. feladat (2022. április)

G. 779. Ha a Hold felszínét óceánok és szárazulatok borítanák, akkor lenne-e a Holdon apály és dagály?

(3 pont)

A beküldési határidő 2022. május 16-án LEJÁRT.


Megoldás. A Hold felszínén a víz a Föld felőli és az azzal ellentétes oldalon egy kicsit ,,kidudorodna''. Ez azonban nem okozna periodikusan ismétlődő vízszintemelkedést és süllyedést (dagályt és apályt), hiszen a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé.

Megjegyzést. A földi árapályjelenség fékezi a Föld forgását, ez fedezi a disszipálódott energiát, de még az árapály-erőművek által termelt hasznos munkát is. A Hold forgását nem fékezi hasonló mechanizmus, belőle már nem lehet energiát ,,kivenni''. Feltételezhető, hogy a Hold forgását éppen az árapály szinkronizálta a keringési idejével, így vált ,,kötött tengelyforgású'' égitestté. A Naprendszerben számos ilyen szinkronizált forgású objektum található. Rendszerint csak a kisebb égitest válik kötött tengelyforgásúvá, ha azonban a két égitest tömegének különbsége és egymástól való távolságuk kicsi, lehetséges hogy mindkettő ,,hozzáigazodik'' a másikhoz. Ez a helyzet a Pluto-Charon párossal.


Statisztika:

33 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Biró Kata, Bottyán Márton Péter, Fehérvári Donát, Földi Albert, Jacsman Vencel , Jankó Sebestyén, Jávor Botond, Kiss Hunor.
2 pontot kapott:Hruby Laura, Merics Vilmos, Richlik Márton.
1 pontot kapott:4 versenyző.
0 pontot kapott:14 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2022. áprilisi fizika feladatai