Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 781. feladat (2022. május)

G. 781. Forraljunk vizet egy nagy lábosban a tűzhelyen. Tegyünk egy vékonyfalú pohárba csapvizet, majd merítsük a forrásban lévő vízbe úgy, hogy az sehol se érintkezzen a lábos falával. Felforr-e a pohárban a víz, ha elegendően hosszú ideig várunk?

(3 pont)

A beküldési határidő 2022. június 15-én LEJÁRT.


Megoldás. A lábosban a forrásban lévő víz legfeljebb \(\displaystyle 100\,^\circ\)C-os, a pohárban lévő víz is legfeljebb ennyire melegedhet fel. A forráshoz hőre van szükség, amit a pohár vize a lábosból nem kaphat meg, hiszen nincs közöttük hőmérsékletkülönbség. A pohárban a víz tehát nem kezd el forrni. A lábosban a víz azért tud forrni, mert az edény alja \(\displaystyle 100\,^\circ\)C-nál melegebb.

A feladatban leírt módon működik a kettős falú ,,tejforraló'' edény, amelyben – a nevét meghazudtolva – ugyancsak nem forr fel a tej. (A tej forráspontja a zsírtartalomtól függően néhány tized Celsius-fokkal magasabb, mint a vízé.)


Statisztika:

22 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Biró Kata, Bocor Gergely, Csilling Dániel, Fehérvári Donát, Földi Albert, Hruby Laura, Jankó Sebestyén, Kiss 668 Benedek, Klement Tamás, Marosi Botond Máté, Medgyesi Júlia, Merics Vilmos, Nagy 639 Csenge, Sós Ádám, Sütő Áron, Téglás Dorka, Toplak Ágnes.
0 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2022. májusi fizika feladatai