Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 786. feladat (2022. szeptember)

G. 786. Egy decemberi és egy júniusi napon, Ecuadorban, délben, védőszemüvegben arccal a Nap felé fordulunk. Mit látunk, merre mozog a Nap az égen, jobbra vagy balra?

(3 pont)

A beküldési határidő 2022. október 17-én LEJÁRT.


Megoldás. Ecuadorban (az Egyenlítőn) júniusban (amikor az északi féltekén nyár van) a Nap a Zenittől északra, decemberben pedig (amikor nálunk tél van) a Zenittől délre delel. A Nap látszólagos mozgása mindig kelet-nyugat irányú. Decemberben a Nap az Egyenlítőn dél felé delel, júniusban pedig északi irányban. Ha júniusban fordulunk a delelő Nap felé, akkor észak felé nézünk, tőlünk jobbra van kelet, balra pedig nyugat. A Nap tehát ekkor látszólag jobbról balra mozog. Télen, a téli napforduló idején a Nap az Egyenlítőn délen delel. Ha a Nap felé fordulunk, akkor tőlünk balra van kelet, a Nap tehát látszólag balról jobbra mozog.

Megjegyzés. Magyarországon a Nap télen alacsonyabban, nyáron magasabban, de mindig délen delel (ami a legmagasabb napállást jelenti). Ahogy nyáron dél felé haladunk, a delelő Nap ,,helyzete'' egyre inkább észak felé tolódik el. A Ráktérítőn (északi szélesség 23,5 fokánál) a nyári napfordulókor a Nap éppen a fejünk felett (a Zeniten) delel, a Ráktérítő és az Egyenlítő között pedig a ,,delelő'' Nap nyáron már északra kerül. A téli napforduló idején a helyzet fordított: a Baktérítőtől délre a Nap északon delel, a Baktérítő és az Egyenlítő közötti területeken pedig délen.


Statisztika:

58 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Cseresznye Ákos, Egyházi Godó, Földes Márton, Földi Albert, Hornok Máté, Jávor Botond, Kiss 668 Benedek, Matyó Simon, Pálkovács Tamás, Sós Ádám, Sukola Bence, Sütő Áron, Szendrői Bori , Tajta Sára, Tóth Hanga Katalin.
2 pontot kapott:Hübner Lilla, Kocsmár Ákos, Ligeti Barnabás, Szabó 926 Bálint.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:18 versenyző.
Nem versenyszerű:10 dolgozat.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:3 dolgozat.

A KöMaL 2022. szeptemberi fizika feladatai