Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 114. feladat (2005. október)

I. 114. Egy szigeten rókák és nyulak élnek. A nyulak -- szapora állatok lévén -- havonta m százalékkal lesznek többen. Egy róka minden hónapban elfogyasztja az összes nyúl p százalékát -- feltéve, hogy él ennyi nyúl ekkor a szigeten. A rókák a rendelkezésre álló táplálék arányában szaporodnak, minden hónapban nyulanként n százalékuk hoz világra kölyköt, miközben az összes róka q százaléka elpusztul.

Készítsünk Excel táblázatot, melybe beírva n, m, p és q értékét, illetve az állatok számát az első hónapban, hónapról hónapra kiszámolja az állatok számát a következő 60 hónap során. Ha időközben valamelyik (akár mindkét) faj kihalna, jelezze ezt a faj nevének pirosra színezésével. A táblázat mellé készítsünk két grafikont is, az egyiken a két faj populációját ábrázolva az idő függvényében, a másikon a két populáció arányát.

Beküldendő a táblázat (i114.xls).

Példa:

(10 pont)

A beküldési határidő 2005. november 15-én LEJÁRT.


Megoldás. A feladat megoldásának első lépése egy olyan képlet megírása, mely a nyulak és rókák előző havi példányszámából és a paraméterekből megadja az következő havi példányszámokat. Ehhez vegyük sorra a példányszámokat befolyásoló tényezőket (ny,r : a múlt havi számok, NY,R : az aktuális számok):

- A nyulak havonta m százalékkal lesznek többen: NY=(1+m/100)*ny

- Egy róka minden hónapban elfogyasztja az összes nyúl p százalékát: NY=-r*(ny*p/100)

- minden hónapban nyulanként a rókák n százaléka hoz világra kölyköt: R=(1+ny*n/100)*r

- havonta az összes róka q százaléka elpusztul: R=-(q/100)*r

így a képletek a következők:

NY=ny*(1+m/100-r*p/100);    R=r*(1+ny*n/100-q/100).

(4 pont)

A képletek még tört és negatív számokat is adhatnak eredményül, viszont a példányszámok nemnegatív egész számok. Végezzük el a lefelé kerekítést,

NY=INT(ny*(1+m/100-r*p/100));    R=INT(r*(1+ny*n/100-q/100))

és ha az eredmény kisebb 0-nál akkor legyen az eredmény 0. Ezt megcsinálhatnánk egy HA() függvénnyel is, de használjuk inkább a MAX(...;0) függvényt:

NY=MAX(INT(ny*(1+m/100-r*p/100));0)R=MAX(INT(r*(1+ny*n/100-q/100));0)

A képleteket írjuk be a táblázatba, így megkapjuk az egyes hónapok pélányszámait. (2+1 pont)

A feladat szerint ha egy faj kihal, azt a nevének pirosra színezésével kell jelölni. Ezt a feltételes formázás segítségével tudjuk megtenni. Használhatunk segédcellákat, melyeknek róka és nyúl lesz az értéke akkor, ha kihal az adott faj. A cellákat pedig akkor színezzük, ha azok értéke megegyezik a segédcellákéval. Ez nem szép megoldás több okból is.

Ehelyett válasszuk ki a feltételes formázásnál a ,,A képlet értéke'' opciót. Ebben az esetben akkor lesz alkalmazva az adott formázás ha a beírt képlet értéke IGAZ. A súgó szerint egy olyan képletet kell megadni amely IGAZ vagy HAMIS értéket adhat. Ilyen például a $B$64=0 mely akkor igaz, ha a B64-es cella értéke 0 --- vagyis a nyulak (a B oszlopban vannak a nyulak) kihaltak a 60. hónapra. (ha előbb halnak ki, akkor is utána végig 0 marad a példányszámuk). (2 pont)

Ezután már csak a grafikon elkészítése maradt hátra. Ezt a ,,Diagram varázsló'' segítségével könnyen megtehetjük. Én a Grafikon/Vonal diagramtípust választottam.

i114.xls

Engedy István


Statisztika:

32 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balambér Dávid, Czigler András, Gilián Zoltán, Gombkötő Tamás, Györök Péter, Hunyady Márton, Kiss Dániel Miklós, Kovács 129 Péter, Kuslics Ferenc, Ozsvárt László, Pétercsák Richárd, Szakács Nóra, Szoldatics András, Vecsey Dénes.
9 pontot kapott:Biró 123 János.
8 pontot kapott:5 versenyző.
6 pontot kapott:6 versenyző.
5 pontot kapott:4 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2005. októberi informatika feladatai