Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 148. feladat (2007. január)

I. 148. Egy osztály minden tanulója karácsonyra osztálytársainak különféle ajándékokkal kedveskedik. Mivel nem akarják, hogy bárki is irigykedjen a másikra, ezért a következő módon végzik az ajándékozást: minden tanuló készít annyi egyforma ajándékcsomagot, ahány osztálytársa van, majd a csomagokra ráírja egy-egy osztálytársa nevét, senkit sem hagy ki. Ezután a csomagokat a karácsonyfa alá rakja. Egy ajándékcsomagban többféle ajándékból egy, vagy több lehet, de legalább az egyik féléből van egy. Természetesen önmagát nem ajándékozza meg senki. (Például Aladár mindenkinek csokit és kisautót ad, Béla könyvet és tollat, Cecil egy csokit és egy könyvet stb.)

Ajándékozás után szeretnék kitalálni, hogy ki milyen ajándékokkal lepte meg társait. Ezért ajándékaikról listát készítenek, melyeket egy táblázatkezelő egy munkalapján foglalnak össze. Készítsünk olyan táblázatot, amely egy másik munkalapra kiszámítja minden tanulóra, hogy milyen ajándékokat adott a többieknek.

A táblázat első munkalapja első sorának első két cellájában található a tanulók N száma (1<N<40), és a különböző ajándékok M száma (1<M<100). A munkalapon a második sortól kezdődően minden sor celláiba le van írva, hogy az adott sornak megfelelő tanuló hány darabot kapott az adott oszlopnak megfelelő ajándékból. A megoldásban a másik munkalapon az előbbi táblázathoz hasonló formában az szerepeljen, hogy hány darabot adott egy társának az adott oszlopnak megfelelő ajándékból az adott sornak megfelelő tanuló. Az érvénytelen cellákban ne látszódjon semmi.

Beküldendő a táblázat (i148.xls, ...).

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. február 15-én LEJÁRT.


A feladat mintamegoldása: i148minta.xls


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balambér Dávid, Biró János, Czigler András, Danka Miklós András, Földes Imre, Gilián Zoltán, Györök Péter, Kovács 129 Péter, Ócsvári Ádám, Polgárfi Bálint, Ridinger Tamás, Szoldatics András, Véges Márton, Vincze János.
7 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2007. januári informatika feladatai