Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 151. feladat (2007. február)

I. 151. Fül Elek híres detektív, most azonban komoly gondja van: a hallása sem a régi, és az informatikához sem ért. Legutóbbi nyomozása során egy adatbázis készítéséről az alábbi információkat sikerült meghallania (amit nem hallott, azt ,,_'' jellel jelezzük):

Elek azt is megtudta, hogy a ,,bevételekből'' a bandavezérek a rangjuknak megfelelő százalékot tarthatnak meg, a többi pénz a közülük választott ,,főnököt'' illeti meg, akinek teljes bevétele 7\;300\;000 volt.

Készítsünk lekérdezést ,,marad'' néven, amivel a bandavezérek a megmaradó pénzt határozhatják meg. (Minden vezér neve mellett egy összeg legyen látható.)

Készítsünk lekérdezést ,,jonap'' néven, amely a legnagyobb bevételt hozó dátumot írja ki.

Készítsünk űrlapot a bevételek könyveléséhez, a helyszíneket legördülő menüből választhassuk ki. Az űrlapon legyen két ,,végtelenített'' parancsgomb, amivel a következő/előző rekordra léphetünk, a legutolsó rekord után pedig a legelső, a legelső előtt a legutolsó következzen.

Végezetül készítsünk jelentést, ahol a bandavezérek bevételeit láthatjuk, továbbá szerepeljen egy ,,összesen'' rovat a teljes januári bevétellel.

Beküldendő az i151.mdb, mely tartalmazza a létrehozott táblázatokat, lekérdezéseket, űrlapot és jelentést.

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. március 19-én LEJÁRT.


Ezt a feladatot nehezítette, hogy több lehetséges megoldás volt. Nem is a tiszta matematikai levezetés volt ez elsődleges cél, hanem annak felismerése, hogy minden adat ismerete nélkül is megoldható egy probléma. Egy lehetséges megoldást tartalmaz Szoldatics András /Kapuvár, Felsőbüki Nagy Pál Gimn./ adatbázisa. I151.zip


Statisztika:

14 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balambér Dávid, Biró János, Danka Miklós András, Gilián Zoltán, Kiss Dániel Miklós, Kovács 129 Péter, Polgárfi Bálint, Szoldatics András, Véges Márton, Vincze János.
9 pontot kapott:Györök Péter, Ridinger Tamás.
8 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2007. februári informatika feladatai