Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 154. feladat (2007. március)

I. 154. Készítsünk képgaléria generátort: a program egy mappa képei alapján egy képgalériát tartalmazó weboldalt hozzon létre az adott mappában.

Első lépésben a parancssorból olvassa be egy könyvtár teljes elérési útját, (például i154 c:\kepeim\webre\mai\), majd készítsen listát az ott fellelhető fájlokról (az alkönyvtárakat nem kell figyelembe vennie). A mappa csak .gif, .png vagy .jpg típusú és kiterjesztésű képeket tartalmaz; minden képet egy nagyobb, és egy kisebb példányban. A kisebb méretű (index kép) fájlok neve k-val kezdődik, egyébként megegyezik a megfelelő nagy kép nevével és kiterjesztésével.

A program ezután készítsen a képeket tartalmazó mappába egy index.html, valamint minden egyes képnek egy a kép nevével azonos nevű .html kiterjesztésű állományt. Az index.html oldalon a kis képek négy oszlopban jelenjenek meg. A kis képek mindegyike legyen hivatkozás a saját nagy képet tartalmazó, a kép nevével egyező .html oldalra. A hivatkozott oldalak mindegyikén a megfelelő nagy kép jelenjen meg, mellette egy jobbra és egy balra link, amely a listában következő és előző nagy képre mutat, továbbá egy kis ikon, amivel az index képekhez lehet visszatérni.

Beküldendő a HTML oldalt generáló program forráskódja (i154.pas, i154.cpp, ...). A programok működésén kívül a generált weboldalak külalakját is értékeljük.

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. április 16-án LEJÁRT.


A feladatra sok kiváló megoldás született, ezek közül a javító számára "legszebbet" adjuk közre: Szoldatics András kapuvári versenyző Delphiben készült (i154.dpr) munkáját.

A kész programokat például az alábbi mappa képeivel teszteltük (i154.zip).


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balambér Dávid, Biró János, Danka Miklós András, Gilián Zoltán, Hunyady Márton, Kovács 129 Péter, Ridinger Tamás, Szoldatics András, Vincze János.
9 pontot kapott:Györök Péter, Véges Márton.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2007. márciusi informatika feladatai