Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 159. feladat (2007. április)

I. 159. Egy fatelepen egyéni igényeknek megfelelő méretű gerendákat gyártanak. A megrendelők fix hosszúságú, de tetszőleges keresztmetszetű anyagot rendelhetnek. Az üzembe különböző átmérőjű rönkök érkeznek, ebből vágják ki a megfelelő alakokat. A gyártástechnológia miatt egy rönkből csak azonos méretű, és egymással párhuzamosan elhelyezkedő gerendákat vágnak. Egy lehetséges darabolást mutat az ábra.

Készítsünk Excel táblázatot, amely segít kiválasztani három lehetséges vágásméret közül, hogy melyik méretből lehet a legkevesebb anyagveszteséggel a terméket legyártani. A munkafüzet két munkalapból álljon, az első oldalon a három lehetséges méret megadása szerepeljen: például 10 cm×20 cm; 15 cm×15 cm; 12 cm×17 cm, illetve a feldolgozásra váró nyersanyag átmérője (például 87 cm). Itt jelenjen meg a végeredmény is: melyik kivágás a legoptimálisabb az adott átmérőhöz. A másik munkalapon végezzük el a segédszámításokat.

A helyes megoldás mellett a felhasználóbarát megjelenést (pl. cellavédelem) is értékeljük.

(Cellavédelem esetén jelszó megadása nem szükséges.)

Beküldendő a megoldást tartalmazó munkafüzet. (i159.xls, \ldots).

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. május 15-én LEJÁRT.


Kovács Péter (Szolnok, Verseghy Ferenc Gimnázium) megoldása. Köztünk szólva, a felületet még lehetett volna csicsázni kicsit, de a táblázatos elrendezés, és a megfelelő cellák védelme a fontos.

i159.xls


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balambér Dávid, Danka Miklós András, Gál Tibor, Györök Péter, Kovács 129 Péter, Ridinger Tamás, Szoldatics András, Véges Márton, Vincze János.
9 pontot kapott:Czigler András.
6 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2007. áprilisi informatika feladatai