Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 165. feladat (2007. szeptember)

I. 165. Egy Excel táblázat első munkalapjának ,,A'' oszlopában 0 és 1-es számjegyeket tárolunk. A számsor első néhány eleme 0, majd 8 darab 1-es jelzi az értékes adatok elejét. Az ezután következő 8-as számcsoportok egy bájt bitjeit tárolja. Az adat egy szöveges állományból származik, minden bájt egy ASCII karakternek felel meg. Az utolsó adat után a cellák üresek.

A B1-es cellába készítsük el azt a képletet, amely helyreállítja az eredeti szöveget. A szöveg legfeljebb néhány száz karaktert tartalmaz. A szükséges képleteket, mellékszámításokat a kettes munkalapon végezzük.

Például: ha az ,,A'' oszlop tartalma:

A kimenet (B1 cella) értéke: 6aA.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i165.xls, i165.ods, ...) illetve egy rövid dokumentáció (i165.txt, i165.pdf, ...) amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. október 15-én LEJÁRT.


Megoldás. Két mintamegoldást közlünk: Molnár Gábor budapesti versenyző Excel-ben készült munkáját (i165.xls), és Vladiszavlyev Gergő budapesti versenyző OpenOffice Calc (i165.ods) megoldását.


Statisztika:

14 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Englert Péter, Fábián András, Földes Imre, Kaposvári Tamás, Molnár Gábor, Nagy Zoltán, Pap 987 Dávid, Péter Tamás, Véges Márton, Vladiszavlyev Gergő.
9 pontot kapott:Póta Kristóf, Sőrés Viktor.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2007. szeptemberi informatika feladatai