Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 173. feladat (2007. december)

I. 173. Egy 14 kérdésből álló szellemi totó minden kérdésére az 1, 2, vagy X válaszok valamelyikét lehetett megjelölni. A beérkezett szelvények alapján a zsűri szeretné kiválasztani a legokosabb versenyzőt a válaszadók közül a következő módon: minden kérdés annyi pontot ér, ahányan nem találták meg a helyes választ (vagy nem adtak választ) a kérdésre. A kérdés így kialakult pontértékét kapják a helyesen tippelők. Az egyes kérdésekre kapott pontértékek alapján a legtöbb pontot szerző versenyzőt, vagy holtverseny esetén az összes ilyen versenyzőt tekintjük legokosabbnak, illetve legokosabbaknak.

Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely a zsűri helyett elvégzi a totó kiértékelését. A táblázatkezelő munkafüzetének ,,Válaszok'' munkalapjának első 15 oszlopában az első sortól kiindulva a legföljebb 500 versenyző neve, valamint a feltett 14 kérdésre adott válaszuk szerepel (ha valaki nem válaszolt egy kérdésre, akkor a cella üresen marad). A munkafüzet ,,Számítások'' munkalapján állítsuk elő és adjuk meg az eredményt: az A1 cellában a maximális pontszám, a B1 cellában a legokosabb(ak) neve(i) szerepeljen(ek).

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i173.xls, i173.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i173.txt, i173.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. január 15-én LEJÁRT.


A feladatra sok jó megoldás érkezett. Ezek közül Földes Imre (Szolnok, Verseghy Ferenc Gimn., 11. osztály) munkáját közöljük.

foldes.zip


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Földes Imre, Molnár Gábor, Pap 987 Dávid, Szoldatics András.
9 pontot kapott:Adrián Patrik, Véges Márton.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2007. decemberi informatika feladatai