Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?
A régi honlapot akarom!!! :-)

Az I. 181. feladat (2008. március)

I. 181. Textíliák gépi hímzésével foglalkozó vállalkozás egyik munkájának tervezéséhez adjunk segítséget. Az első belső borítón látható képen egy hímzés minta felének karakterekkel megadott ábrázolását tartalmazza a beka.txt fájl (tabulátorokkal tagolt szövegállomány).

Olvassuk be táblázatkezelő program segítségével a beka.txt fájlt úgy, hogy az első beolvasott adat a ,,Béka'' munkalap A1-es cellájába kerüljön. (A forrásadatok üres cellákat is tartalmaznak. Ezekre a helyekre nem kerül öltés.)

A cellák tartalmának jelentése:

Üres nincs öltés
f fekete
s sötétzöld
v világos zöld

A kép karakteres (az ábrához hasonló) megjelenítéséhez végezzünk el néhány beállítást. Az A:AX oszlop szélességét és az 1:50 sor magasságát állítsuk be úgy, hogy a cellák négyzet alakúak és láthatóak legyenek a képernyőn. A kép felének megfelelő adatok az A1:Y50 tartományban vannak. Másolható függvény segítségével oldja meg a béka másik felének szimmetrikus előállítását. A színes megjelenítéshez feltételes formázást használhatunk.

Az AY:51 cellától kezdve készítsük el a mintának megfelelően az öltések színeinek statisztikáját. Igyekezzünk olyan kifejezést használni a számításhoz, amelyet másolva helyes eredményt kapunk.

Színek Száma
f
s
v  

A ,,Derék_béka'' munkalapra, függvények segítségével, a béka mintáját tetszőleges irányba 90 fokos szöggel elforgatva jelenítsük meg. A ,,Nagy_béka'' munkalapra nagyítsuk fel kétszeresére a ,,Béka'' munkalapon található mintát.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (181.xls, 181.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (181.txt, 181.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. április 15-én LEJÁRT.


A béka megjelenítésre több érdekes és helyes megoldás született.

A fél-béka tükrözését a Z1:=INDIREKT(CÍM(SOR();51-OSZLOP())) függvénykompozíció másolásával kapjuk. Hasonlóan helyes eredményt ad a =INDEX(A1:Y50;SOR(Y2);50-OSZLOP(Y2)) függvény is. A színezés feltételes formázással oldható meg.

A "Derék_béka" munkalapon a 90 fokos elforgatást az A1:=INDIREKT(CÍM(51-OSZLOP();51-SOR();;;"Béka")) vagy A1:=INDIREKT("Béka!"&CÍM(OSZLOP(A1);SOR(A1))) kifejezéssel valósítjuk meg.

Színek Száma
f =DARABTELI(A$1:AX$50;AY52)
s =DARABTELI(A$1:AX$50;AY53)
v =DARABTELI(A$1:AX$50;AY54)

A "Nagy_béka" munkalapon a kétszeres nagyítást a "Béka" munkalap minden öltést meghatározó cellájának vízszintes és függőleges kétszerezése adja. Az alkalmazott függvény például: A1:=INDIREKT(CÍM(CSONK((SOR()+1)/2);CSONK((OSZLOP()+1)/2);;;"Béka")) Érdekessége, hogy az =INDIREKT() függvény utolsó paraméterével másik munkalapra lehet hivatkozni.

Mintamegoldás beka.xls

Siegler Gábor


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Fábián András, Hunyady Márton, Szoldatics András, Véges Márton.
9 pontot kapott:Földes Imre.
6 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. márciusi informatika feladatai