Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 183. feladat (2008. március)

I. 183. Bergengócia kórházaiban a kiadási összegeket igyekeznek csökkenteni. A kilyukadt lepedőket nem dobják el, hanem megfoltozzák. Rendelkeznek egy korszerű lyukfelismerő géppel, amely minden lepedőnél adott felbontással meghatározza, hogy cellánként a vászon ép-e, vagy lyukas. (Lyuk a vászon szélén nem lehet, mert a lepedő széle a beszegés miatt nagyon erős.)

A felismerő gép egy cellára V értéket ad, ha a vászon sértetlen és L értéket, ha lyukas. A lyukas területre az anyaghiányt éppen eltakaró téglalap alakú foltot szeretnének varrni, amelynek oldalai a lepedő oldalaival párhuzamosak. A lyukas terület összefüggő, ha az L tartalmú cellák oldalukkal, de különálló, ha csak sarkukkal érintkeznek, vagy nem érintkeznek. A foltok átfedhetik egymást.

Készítsünk programot, amely a lyukfelismerő gép által meghatározott adatállomány alapján megadja, és a standard kimenetre írja a lepedőre varrandó foltok sorszámát, bal felső és jobb alsó sarkának koordinátáit (sor száma, oszlop száma sorrendben) a lepedő bal felső sarkához képest.

A program parancssori argumentuma legyen a lepedőt leíró adatállomány neve. A fájl első sorában egy egész érték szerepel: N (3\leN\le200) a sorok száma; a fájl második sorában M (3\leM\le200) az oszlopok száma. Az ezt követő N sor mindegyike M számú karaktert tartalmaz a megfelelő cellák állapotának (V vagy L) leírására.

Beküldendő a program forráskódja (i183.pas, i183.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i183.txt, i183.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. április 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Földes Imre, Szoldatics András, Véges Márton.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2008. márciusi informatika feladatai