Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 193. feladat (2008. október)

I. 193. Füles Ferkó barátunk családi házuk padlásán egy régi szalagos magnetofont és sok-sok szalagot talált. Hozzáfogott, hogy a szalagokon található hanganyagokat számítógépére átvegye. Volt azonban egy olyan szalag, amelynek a lejátszása során furcsa hangokat hallott. Ennek ellenére biztos volt benne, hogy a szalag tartalma valamilyen átalakítással érthetővé tehető. A szalag tartalmának visszanyeréséhez az Audacity ingyenesen letölthető programot használta föl. Ferkó azonban nem boldogult a dologgal, ezért szerkesztőségünk segítségét kérte. Mi továbbítjuk a kérést a versenyzőinknek: magas jutalomban (10 pont) részesül, aki képes I193.mp3 hangállomány tartalmát visszaállítani, a felvételt minél inkább tisztává és érthetővé tenni.

Beküldendő az átalakított hangfelvétel (i193.mp3), illetve egy rövid dokumentáció (i193.txt, i193.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldás menete.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. november 17-én LEJÁRT.


A felvétel eredetiben alapvetően gyors és magas hangokat tartalmaz - a hétköznapi beszédhez képest. Más sebességekkel meghallgatva észrevehető, hogy fele olyan gyorsan lejátszva a hangok közelebb állanak a fülünkhöz. Ez egyszerűen megoldható az Audacity segítségével, az Effekt->Sebesség változtatás menüpontban ( I193p1.mp3).

Ezután nagyjából kivehető, hogy az archív felvétel egy férfihangot, és gyereksírást, gügyögést tartalmaz. Ha megfordítjuk a felvételt az Effekt->Megfordítás segítségével, akkor a szöveg érthetővé válik ( I193p2.mp3).

A felvételen az apró sercegések mellett egy nagyjából ütemes "elektromos kisülésre emlékeztető", magas kattogó hang is hallható, ami a felvevő készülék érintkezéshibájából ered. Ezt a program Effekt->Zajszűrőjével lehet eltávolítani. A hangképen is jól látszanak a kiugró "tüskék".

Elég a zajszűrőnek egy ilyen csak tüskés részt kijelölni, és kiszűri a felvételből azokat:

További szépítgetések is lehetségesek, hiszen "ránézésre is" látszanak további zajok, de végül is így már élvezhető az eredeti felvétel ( I193p3.mp3).


Statisztika:

33 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balla Attila, Dévényi Attila, Földes Imre, Hegedűs Szabolcs, Horváth 135 Loránd, Jákli Gábor, Medvegy Dávid, Molnár Gábor, Nagy 111 Miklós, Nagy Bence Zoltán, Pap 999 Dávid, Sereg Tamás, Szűcs 131 Judit, Takács Dávid.
9 pontot kapott:Barta 111 János, Kristóf Tamás, Szendrei Péter.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:8 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. októberi informatika feladatai