Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 195. feladat (2008. október)

I. 195. Az érintőképernyős mobil számítógépeken az útvonaltervező programok a települések nevének bevitelét azzal segítik elő, hogy a begépelt névrészleteknél csak a választható karaktereket jelenítik meg. Választható karakter az, amelyet ha a felhasználó kiválaszt, akkor létezik olyan település a tárolt listában, amely nevének első részlete megegyezik az eddig begépelt karakterekkel.

A betűk beütésével a program számolja, hogy hány név találat létezik az addig beütött szórészletre. Ezt az értéket a beviteli mező után jeleníti meg.

Készítsünk programot, amely a bemeneti adatállományban megadott településnevek alapján egy település nevének kiválasztását a fenti módszerrel támogatja a standard kimenetre írt információkkal. A program parancssori argumentuma legyen a településneveket tartalmazó adatállomány neve (a telepules.txt állomány felhasználható a megoldáshoz). A kimenet minden karakter bevitele után a válaszható karakterek listája és az egyező városok száma legyen. A bevitel során csak a választható karaktereket lehessen begépelni, illetve a program futását megállítani az ESC billentyűvel.

A kis- és nagybetűk legyenek egyenértékűek; az ékezetes betűket a megoldás során ne különböztessük meg. Így például: Ó, ö, Ő és o helyett egyaránt o jelenjen meg.

Minta:

Beküldendő a program forráskódja (i195.pas, i195.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i195.txt, i195.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás lényeges lépéseinek leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. november 17-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

Sok jól működő megoldás érkezett. Tipikus hiba, hogy a feladatkiírásban szereplő A program parancssori argumentuma legyen a településneveket tartalmazó adatállomány neve. mondatot néhány versenyző nem vette komolyan és az adatállomány név a kódban elrejtve szerepelt. Ez a javítást és tesztelést nehezíti. Az ékezetek használata nehézséget jelentett.

Mintamegoldásként Nagy Miklós 10. osztályos, győri versenyző munkáját közöljük ( I195.PAS)


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Barta 111 János, Fehér Péter, Horváth 135 Loránd, Kővágó Zoltán, Molnár Gábor, Nagy 111 Miklós, Pap 999 Dávid, Uray Marcell János.
9 pontot kapott:Tóth Szabolcs.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:4 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. októberi informatika feladatai