Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 199. feladat (2008. december)

I. 199. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 10 évét feldolgozó CD különleges kiadvány. A néhány éve megjelent gyűjtemény lehetőséget ad a matematika, a fizika és az informatika tantárgyakból tehetséggondozásra.

Készítsük el vektorgrafikus rajzolóprogrammal a mintán látható eredeti CD borító képét, amelyről csak néhány reklámfelirat hiányzik. A megoldáshoz ajánljuk az Inkscape nevű (internetről ingyenesen letölthető) rajzolóprogramot. A  komalcd.jpg állomány a színek és a részletek megfigyeléséhez használható.

Beküldendő a képállomány a rajzolóprogram alapértelmezett formátumában (i199.???), és egy rövid dokumentáció (i199.txt, i199.pdf, ...), amely vázlatosan tartalmazza a megoldás leírását valamint a használt szoftver nevét és verziószámát.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. január 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldás:

Mintamegoldásként Horváth Loránd (Budapest, Németh László Gimnázium, 11. osztály) Inkscape vektorgrafikus rajzolóprogrammal készült munkáját közöljük.

Megoldás:

3 darab kört hoztam létre, egy nagyot, és 2 kisebbet. A nagy kör képezte a cd borító hátterét. Ennek a kitöltését sugárirányban változóra állítottam. Az RGB színértékeket ACD See képnézegető program segítségével határoztam meg. A kör legszéle kékből vajszínűre változik.

A két kisebb kör középpontját, amelyek a borító közepén helyezkednek el, a nagy kör középpontjába mozgattam, így a nagy körvonaltól egyenlő távolságra kerültek. A legbelső, gombszerű köralakzat 3 dimenziósnak tűnő ábrázolását szintén színátmenetes kitöltéssel oldottam meg. Fekete és fehér színek különböző helyen történő átmenetei keltik ezt a hatást. A 6 darab egyforma, de más irányba néző, világoskék körcikket másolással tükrözéssel, és forgatásokkal hoztam létre (így egyszer sem kellet újrarajzolnom, mind ugyanazon körcikkből keletkeztek), majd úgy igazítottam őket, hogy egy hatszög keletkezzen a körök hiányzó részeiből (ezek a cikkek mind 120 fokos kivágások).

Ezután a kivágásokat befoltoztam az eredeti alakzatot lemásolva és tulajdonságait megváltoztatva 6 sárga körcikkel, melyek később világosítás után a citromsárga körszeletek alá kerültek enyhén a háttér-kör középpontja fele lógva. A feliratok 3 dimenziós hatását három részből raktam össze. A szövegből, a betű kiterjedését szimbolizáló világosabb színű szövegből, amely a háttérbe tolva helyezkedik el. Az árnyékolás enyhén átlátszó szürke szöveg.

A borító szélein elhelyezkedő félkör alakú szöveget egy segédalakzat (félkör) és a Szöveg láncra való futtatása menüponttal hoztam létre. Ekkor a szöveg a félkör vonalára került - létrehozva ezt a cd borítóra illő irányítást.

i199.svg


Statisztika:

6 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Horváth 135 Loránd.
9 pontot kapott:Balla Attila.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2008. decemberi informatika feladatai