Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 203. feladat (2009. január)

I. 203. Azt mondják, ha egy majmot leültetnek a számítógép klaviatúrája elé, és hagyják szabadon gépelni - pontosabban ütögetni a billentyűzetet - akkor előbb-utóbb leír minden értelmes szót, sőt le fogja gépelni Shakespeare minden művét is. Legépeli, azaz egymást követő billentyűleütések eredményeként megjelenik az értelmes szó, vagy éppen a mű szövege. Mindez csupán idő kérdése. Az alábbi kísérlettel vizsgálhatjuk, hogy a - legfeljebb 3 karakter hosszú - megadott szöveget legépelik-e a majmok.

A kísérlet leírása: Vegyünk egy majmot és egy számítógépet. Alakítsuk át a billentyűzetet oly módon, hogy csak az angol ábécé nagybetűit lehessen begépelni. Válasszunk egy karaktersorozatot. (Például: TE.)

Minden számítógépnél várjunk 50 000 billentyűleütést, majd határozzuk meg, melyik leütésnél alakult ki először a választott karaktersorozat. (Ha a majom a GJFTESFFX karaktersorozatot gépelte be, akkor a TE szó ezen megfigyelés során az 5. leütést követően jelent meg először.)

Az így kapott értéket jegyezzük fel. (Ha nem fordult volna elő a megadott karaktersorozat, akkor jegyezzük fel a 60 000 értéket.)

A feladat: Táblázatkezelő programban készítsünk megfelelő modellt a kísérlethez. A modell megalkotásakor feltételezhető, hogy minden billentyűt ugyanakkora valószínűséggel ütnek le a majmok. Vizsgáljuk a modell segítségével a FA, BOT, ORR szavakat és majom számára minden bizonnyal értelmetlen XP, PDF, PPT és MMM karaktersorozatot. (A megoldásnak alkalmasnak kell lennie más hosszúságú szövegek vizsgálatára is.) A ,,kísérletek'' eredményét az alábbi mintának megfelelően előállított mérés munkalap celláiba jegyezzük be. (Ezek a számok az egyes kísérletek kimenetének kézzel rögzített értékei.) Ezen a lapon más nem szerepelhet.

A táblázatban szereplő számadatok fiktív értékek. A majom munkalapon tároljuk tetszőleges módon és formában a majom által bevitt karaktereket. (Praktikus a feldolgozást segítő formát választani.) A segéd munkalapon - ha szükséges - tetszőleges segédszámítások végezhetők. (A feladat megoldható segédcellák alkalmazása nélkül is.) Végezzünk minél több kísérletet.

Beküldendő az i203.xls vagy i203.ods állomány tömörítve az i203.zip állományban, valamint egy szövegfájl (i203.txt, i203.pdf), amelyben írjuk le, hogy melyik program melyik verziójával készült. A szövegfájlban fogalmazzuk meg, van-e arra vonatkozó sejtés, hogy vajon az XYZ, XYX, XXY és XXX szerkezetű karaktersorozatok közül melyiknek a felbukkanása várható legelőször és legkésőbb.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. február 16-án LEJÁRT.


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
9 pontot kapott:Balla Attila, Pap 999 Dávid.
8 pontot kapott:3 versenyző.
5 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2009. januári informatika feladatai