Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 208. feladat (2009. március)

I. 208. Készítsünk XML formátumú versválogatást legalább két költő verseinek felhasználásával. A jólformázott dokumentum költőnként legalább két, több versszakos versből álljon. Az elkészítés során a következő tag-eket használjuk: valogatas, kolto, koltonev, koltoszulev, koltoszulhely, vers, verscim, versszak, verssor, versev.

A válogatást böngészőprogrammal jelenítjük meg. Az esztétikus megjelenítéshez készítsünk CSS stíluslapot. A formázást úgy alakítsuk ki, hogy a dokumentum tartalmi egységei jól elkülönüljenek egymástól. A képen látható mintát segítségnek szánjuk, de nem cél annak lemásolása.

Versek elektronikus formában a http://mek.oszk.hu/ lapról is letölthetők.

Beküldendő a válogatást tartalmazó dokumentum (i208.xml) és a formát leíró stíluslap (i208.css).

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. április 15-én LEJÁRT.


XML dokumentumok egyre több helyen találkozhatunk, immár megjelent a KöMAL-ban is. A versválogatást tartalmazó XML dokumentum elkészítése némi utánajárást igényelt, de a neten is fellelhetők voltak a szükséges ismeretek, akár fórumokon is utána lehetett kérdezni.

A feladat a jólformázottságot követelte meg, amely esetünkben a következőket jelenti: - meg kellett választani egy gyökérelemet - az egyes elemeket szabályosan be kell ágyazni egymásba - a nyitó és záró tageknek egyezniük kell

A jólformázottság keretein belül kell megoldani a tartalom logikus szerkezetű rögzítését. Ezt a rendet mutatja a közölt megoldás CSS-től megszabadított XML dokumentuma:

Amint látható, a válogatás költőkből épül fel, az egyes költők személyes adataik mellett verseiket tartalmazzák, a verseknek van címe és vannak versszakaik, a versszakok verssorokból állnak

A fentiek mellett fontos volt a dokumentum jól olvashatósága a forrásban, amelyet helyes tabulálással lehetett megoldani. Ez az alábbi képen jól látható:

A megjelenítésnél fontosnak tartottuk, hogy a költők és a versek, valamint a versekhez tartozó egyes részek különüljenek el egymástól.

A következő letölthető mintamegoldás Szabó 928 Attila munkájának apróbb módosításával állt elő. i208minta.zip

A számunkra legesztétikusabb végeredményt adó CSS fájlt Horváth 135 Loránd készítette:

A fenti kialakításhoz tartozó CSS fájl, amelynek külön értéke, hogy gazdagon kommentezett: i208ccsminta.zip


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Molnár Gábor, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Balla Attila, Barta 111 János, Horváth 135 Loránd, Pap 999 Dávid.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2009. márciusi informatika feladatai