Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 231. feladat (2010. január)

I. 231. A közlekedési járműveken elhangzó tájékoztatónak nem a szövegét, hanem annak szavait, kifejezéseit olvassa fel a bemondó valamilyen hanghordozóra. A tájékoztató szövegeket számítógéppel állítják össze a fenti részletekből a sok szükséges változat miatt.

A letölthető hangok.zip állomány wav formátumú ilyen gyűjteményt tartalmaz. A hangállományok között megtalálható a tájékoztató szövegek elhangzása előtt megszólaló figyelemfelhívó szignál is.

Állítsunk össze e forrásból egy vonatindulásra vonatkozó korábbi és az indulás előtti utolsó figyelmeztetést tartalmazó hangállományt. Mind a két tájékoztató elején szólaljon meg a szignál.

A feladat megoldásához például az Audacity ingyenesen letölthető (http://audacity.sourceforge.net/) programot használhatjuk.

Beküldendő az összeállított két hangfelvétel egy tömörített mappában (i231.zip), illetve egy rövid dokumentáció (i231.txt, i231.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldás menete.

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról

A megoldások elkészítéséhez nagyon sokféle hangszerkesztő programot használtatok az Audacity mellett. Ezek a következők voltak: Nero SoundTrax, Lame, Movie Maker, Sony Sound Forge, Adobe Audition, Pinnacle Video Spin és Studio Ultimate.

Néhány megoldásnál lemaradt a szövegrészek megfelelő vágása.

Szabó Attila Pécs, Leőwey Klára Gimnázium 9. o. tanuló leírása alapján a megoldás menete.

A megoldást az Audacity programmal készítettem el.

A hangállományok összeállítása előtt meghallgattam a forrásállományokat, és leírtam a bennük bemondott szövegeket. Ezután az Audacityben az egyes hangokat megszólalási sorrendben importáltam, majd az Időbeni Eltolás eszközzel a megfelelő pozícióba toltam. Ezt az alábbi két szövegrész előállításakor nem tudtam követni:

A "Felhívjuk a figyelmüket, hogy" szövegrész elkészítéséhez a 12-es állományt a "felhívjuk" szó után kettévágtam, majd egymástól a két részt széttoltam. Az így keletkezett "résbe" mozgattam a 7-es állományt ("a").

A "közlekedő gyorsvonat" szövegrész elkészítésekor a 27-es állományból az "InterCity-vonat" szót kivágtam, majd a maradék "közlekedő" szó után illesztettem a 13-as állományt.

A mondatok közé 0,2-0,3 másodperces szünetet szúrtam be, a névelőket a megelőző és követő szavakra kb. ilyen mértékben "rátoltam".

szeged1.mp3, szeged2.mp3


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Janosov Milán, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Balla Attila, Barta 111 János, Gabányi Károly Árpád, Horváth 135 Loránd, Kozma Bálint, Pap 999 Dávid, Paróczi Gergő, Sagmeister Ádám.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2010. januári informatika feladatai