Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 233. feladat (2010. február)

I. 233. Kincsgyűjtő játékot valósítsunk meg táblázatkezelő program segítségével.

A játéktér 10×10 cellából áll, amelyek közül ötben kincs van. A játéktérben egy robotot vezérelhetünk. A cél, hogy a robottal minél több kincset gyűjtsünk össze. Ha a robot a kincs cellájára lép, akkor azt begyűjtötte. A játékos látja előre a kincseket és feladata, hogy egyetlen vezérlő parancssort adjon a robotnak, amellyel az minél több kincset tudjon begyűjteni.

A robot induló helyzetének koordinátáit két cellában adjuk meg és az, alapértelmezetten, kezdetben lefelé néz. A robot mozgását és irányváltását az A1 cellába írt karaktersorral tudjuk vezérelni. A használható karakterek jelentése:

e az aktuális irányba 1 cellát lép
j az aktuális irányhoz képest jobbra fordul 90o-ot
b az aktuális irányhoz képest balra fordul 90o-ot

A játéktér celláiba olyan függvényeket írjunk, amelyek kiértékelés utáni eredménye jól felhasználható feltételes formázásra, mintázat állításra, az események megjelenítésére.

A táblázat 5×2 cellájában adjuk meg a kincsek koordinátáit. A kincseket piros színnel és az A1 cella vezérlő karaktersora alapján a robot mozgását fekete színnel jelenítsük meg a játéktérben. A kincs cellájának színét ne változtassuk meg, amikor a robot arra rálép.

Minta a játéktérre:

Írjuk ki, hogy egy vezérlő parancssorral hány kincset sikerült begyűjteni.

A robot helyének és irányának számítását másolható függvényekkel oldjuk meg. A játék megvalósítása közben nem szükséges ellenőrizni, hogy a robot kimegy-e a játéktérből. A megoldás során saját függvény vagy makró nem alkalmazható. A számítások, esetleges segédtáblázatok jól áttekinthetők legyenek, semmit ne rejtsünk el.

Beküldendő egy tömörített i233.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet (i233.xls, i233.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i233.txt, i233.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. március 10-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balla Attila, Horváth 135 Loránd, Janosov Milán, Pap 999 Dávid, Paróczi Gergő, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Barta 111 János.

A KöMaL 2010. februári informatika feladatai