Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 236. feladat (2010. március)

I. 236. Egy légitársaság adott napi járatainak útvonalát és utasainak számát vizsgáljuk. Az adatok rendelkezésünkre állnak az utvonal.txt, a kapcsolo.txt és a jarat.txt állományokban, melyek honlapunkról letölhetőek. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák. (Az adatokat tartalmazó utvonal.txt, kapcsolo.txt és jarat.txt állományok.)

[1.] Készítsünk új adatbázist legitarsasag néven. Az előbb említett adatállományokat importáljuk az adatbázisba utvonal, kapcsolo és jarat néven.

[2.] Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk föl új mezőket.

Táblák

utvonal (utkod, honnan, hova)

utkod Az útvonal azonosítója (szám), ez a kulcs;
honnan Az útvonal indulási városának neve (szöveg);
hova Az útvonal célállomás városának neve (szöveg);

kapcsolo (utkod, jaratszam)

utkod Az útvonal azonosítója (szám), kulcs;
jaratszam A légitársaság járatának azonosítója (szöveg), kulcs;

jarat (jaratszam, indul, erkezik, utasmax, foglalt)

jaratszam A járat azonosítója (szöveg), ez a kulcs;
indul A járat indulási ideje (idő);
erkezik A járat érkezési ideje (idő);
utasmax A járaton közlekedő repülő maximális utasszáma (szám);
foglalt A járat foglalt helyeinek száma (szám).

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg, más adatok viszont ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.

[3.] Soroljuk fel ábécérendben, lekérdezés segítségével, hogy a légitársaság Budapestről mely városokba indít járatokat. A városok neve csak egyszer jelenjen meg a listában. (3celallomasok)

[4.] Melyik legkorábbi járaton van még szabad hely a Bécsből Londonba indulók közül? Adjuk meg a járatszámot, az indulási időt és a szabad helyek számát. (4koran)

[5.] Határozzuk meg, hogy az egyes városokban hány induló járatra lehet még jegyet kapni. (5varosonkent)

[6.] Melyik városba utaztatja a legtöbb utast a légitársaság? (6nepszeru)

[7.] Listázzuk ki azoknak a városoknak a nevét, amelyekbe Bécsből közvetlenül el lehet utazni, de Budapestről nem. (7atszallas)

[8.] Egy napon belül szeretnénk a Budapest ,-- ,Amszterdam ,-- ,Budapest utat megtenni. Soroljuk fel, hogy Amszterdamból milyen indulási idejű gépekre vehetünk jegyet, ha Budapestről a legkorábbi gépre van jegyünk és 2 óra elegendő az ottani ügyintézéshez. (8retur)

[9.] A Dubrovnikba érkező repülőgépek, a kedvező időjárás miatt, negyedórával előbb szállnak le. Készítsünk adatmódosító lekérdezést, amely az összes ilyen járat érkezési idejét ennek megfelelően módosítja. (9dubrovnik)

Beküldendő egy tömörített i236.zip állományban az adatbázis (i236.odb, i236.mdb), valamint egy rövid dokumentáció (i236.txt, i236.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. április 12-én LEJÁRT.


Megoldásokról

Az érettségi követelményrendszerének megfelelő adatbázis-kezelési feladatra három teljes értékű megoldás érkezett. Ezek mellett a többi megoldás színvonala erősen szór. Valószínűsíthető, hogy a feladatbeküldők egy része még nem, vagy kevés ilyen típusú feladatot oldott meg. Feltűnő, hogy a segéd- vagy allekérdezést igénylő lekérdezések nem készültek el.

A megoldások elkészíthetők QBE-rács használatával és SQL nyelvű lekérdezések írásával is. A két fajta feleletalkotási módot egyenértékűnek tekintjük. A két módszernek más-más nehézsége, illetve előnye van. Az adatbázis-kezelési feladatokban a probléma megoldó képesség vizsgálata a cél.

A javítási útmutató az SQL nyelvű minta megoldásokat adja meg a könnyebb és jobb dokumentálhatóság miatt.

A beküldött megoldásokban feltűnő, hogy elsősorban a lekérdező-ráccsal készültek és kevesen (általában a sikeresebb megoldók) használták az SQL-nyelvet. Az összetettebb problémák megoldási stratégiáját jobban fejezi ki az SQL reprezentáció.

Mintamegoldás Szabó Attila (Pécs, Leőwey Klára Gimnázium) 9. osztályos tanuló megoldását közöljük: i236.mdb

Javítási útmutató LegitarsasagJav.pdf


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balla Attila, Horváth 135 Loránd, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Pap 999 Dávid.
8 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2010. márciusi informatika feladatai