Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 241. feladat (2010. május)

I. 241. Telefonos vetélkedőkben gyakran előfordul, hogy a játékosoknak egy betűtáblában kell megkeresnie egy vagy több karaktersorozatot. A szabályok egyszerűek: egy szó egymást követő karakterterei élükkel szomszédosak a táblában, valamint egy adott cellában található karaktert nem szabad egy szón belül többször felhasználni.

A megoldást adó programnak a parancssor első argumentumaként megadott nevű állományban található karaktertáblázatban kell a keresést végrehajtani. Az állomány első sora a táblázat méretét (sor, oszlop) tartalmazza szóközzel elválasztva, a további sorok pedig a karaktereket, egymástól egy-egy szóközzel elválasztva. A sorok és oszlopok száma legfeljebb 10, a karakterek az angol ábécé kisbetűi.

A keresendő szavak listája a parancssor második argumentumaként megadott nevű állományban található. Az első sorban a karaktersorozatok száma, a továbbiakban pedig soronként egy-egy, legfeljebb 30 karakter hosszú karaktersorozat helyezkedik el. A szavak száma legfeljebb 20, minden karaktersorozat az angol ábécé kisbetűiből áll.

A programnak a parancssor harmadik argumentumaként megadott nevű állományt kell előállítania. A fájlba a szólista állományban foglaltak sorrendjében kell kiírni a karaktersorozatot, majd alá a hozzá tartozó tábla tartalmát. A táblában a megtalált karaktersorozatot csupa nagybetűvel kell megjeleníteni. Ha több helyen is megtalálható a karaktersorozat, akkor azok közül pontosan egyet kell megadni, mindegy, hogy melyiket. Az egyes megoldásokat pontosan egy üres sor válassza el.

Beküldendő a feladat megoldását tartalmazó forrás és projektállományok (az .exe és más a fordító által generált kiegészítő állományok nélkül), valamint a megoldás menetét röviden bemutató dokumentáció (i241.txt, i241.pdf, ...) egy tömörített mappában (i241.zip).

Egyszerű minta a fájlokra:

tablazat.txt

     5 7

     z v c a e l c

     a a s c y x d

     k k a l c l l

     d o m a t e k

     l w a q w l w

szavak.txt

     2

     matek

     komal

eredmeny.txt

     matek

     z v c a e l c

     a a s c y x d

     k k a l c l l

     d o M A T E K

     l w a q w l w

     komal

     z v c a e l c

     a a s c y x d

     k K A L c l l

     d O M a t e k

     l w a q w l w

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. június 10-én LEJÁRT.


A feladat alapjában véve nem tűnt nehéznek - a kitűző oldaláról nézve.

A megoldók többsége egyszerű visszalépéses algoritmust használt, de a megvalósításba mindenkinél csúszott egy-két hiba.

A következő teszteseteket használtuk.

i241teszt.zip


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
8 pontot kapott:3 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2010. májusi informatika feladatai