Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 245. feladat (2010. szeptember)

I. 245. A Pletyka utca új, hatlakásos társasházába nemrég költöztek be a lakók. Mindegyikük szívesen átjár a másikhoz egy kis beszélgetésre. A vendég mindent elmond magáról és az általa már ismert lakótársakról, többek között azt is, hogy melyik család honnan költözött oda. Természetesen a házigazda is megosztja a vendéggel saját hasonló ismereteit.

Határozzuk meg, melyik találkozást követően fogja mindenki mindenkiről tudni, hogy honnan költözött a házba.

A megoldást táblázatkezelő program segítségével adjuk meg. A táblázat 3. sorától soronként egy-egy találkozást jegyzünk be. Az A oszlopba annak a lakásnak a sorszámát írjuk, amelybe ellátogatott a B oszlopban szereplő lakásból valaki. (A lakások sorszáma 1, 2, ..., 6).

Az eredményt az A1-es cellában jelenítsük meg a mintán látható formában. Ha a bejegyzett találkozások nem elegendők a ,,kívánt'' állapot kialakulásához, a cella maradjon üresen.

A megoldás során segédcellák használata megengedett, saját függvény és makró nem használható. Feltételezhetjük, hogy legfeljebb 300 találkozást jegyzünk be a táblázatba.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i245.xls, i245.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i245.txt, i245.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása egy tömörített (i245.zip) állományban.

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. október 11-én LEJÁRT.


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás, Paróczi Gergő, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Barta 111 János.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2010. szeptemberi informatika feladatai