Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 251. feladat (2010. november)

I. 251. A magyarországi villamos erőművek adatai állnak rendelkezésünkre az eromu.txt, a kapcsolo.txt és a futoanyag.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

[1.] Készítsünk új adatbázist i251 néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven.

[2.] Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.

[3.] Soroljuk fel ábécérendben, lekérdezés segítségével, a megújuló energiaforrással, azaz biomasszával vagy vízzel üzemeltetett erőművek nevét. (3megujulo)

[4.] Melyik a legnagyobb teljesítményű erőművünk? Adjuk meg a nevét és a teljesítményét. (4legnagyobb)

[5.] Lekérdezéssel határozzuk meg, hogy melyek azok az erőművek, amelyek ugyanolyan fűtőanyagot használnak, mint a ,,Mátrai Erőmű''. (5matrai)

[6.] Adjuk meg fűtőanyagonként, hogy ha csak az az energiaforrás állna rendelkezésre, mennyi lenne az erőművek együttes teljesítménye. A fűtőanyag és összes teljesítmény lista az utóbbi szerint csökkenően jelenjen meg. (6tipusonkent)

[7.] Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy évtizedenként hány erőművet helyeztek üzembe? (7szakaszok)

Példa: Az 1960-as évek az 1960-tól 1969-ig tartó éveket jelenti.

[8.] A barnaszénnel működő erőművek a környezetet erősen terhelik, ugyanakkor alacsony fűtőértékűek, ezért a felhasználását megszüntetik. Az adatbázis karbantartásához, egymás utáni végrehajtást feltételezve, három törlő lekérdezést készítsünk. A törlő lekérdezéseket lefuttatni nem szükséges, de megengedett.

[\(\displaystyle a.\)] Töröljük, lekérdezés segítségével a kapcsolo táblából azokat a rekordokat, ahol a barnaszén felhasználásához volt kapcsolat. ("8barna_1")

[\(\displaystyle b.\)] Töröljük a futoanyag táblából a barnaszén rekordját. ("8barna_2")

[\(\displaystyle c.\)] Töröljük az eromu táblából azoknak az erőműveknek az összes adatát, amelyeket be kell zárni, mert nem maradt más fűtőanyag típusuk. ("8barna_3")

Beküldendő az adatbázis (i251.odb, i251.mdb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i251.txt, i251.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma egy tömörített i251.zip mappában.

(10 pont)

A beküldési határidő 2010. december 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról

Az érettségi követelményrendszerénél kicsit nehezebb, de annak sajátságait magán viselő adatbázis-kezelési feladatra kevés száz százalékos megoldás érkezett.

A megoldások nem készíthetők el maradéktalanul QBE-rács használatával, hanem SQL nyelvű lekérdezések írására is szükség van. A két módszernek más-más nehézsége, illetve előnye van. A logikailag összetettebb feladatok megoldását könnyebb elkészíteni a lekérdező nyelvvel.

A legtöbb hiányosság az al-, illetve a segédlekérdezések használatánál volt.

A javítási útmutató az SQL nyelvű minta megoldásokat adja meg a könnyebb és jobb dokumentálhatóság miatt.

Javítási útmutató: eromuvekjav.pdf

Minta adatbázis: eromu.mdb


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Nánási József, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Barta 111 János.
8 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2010. novemberi informatika feladatai