Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 254. feladat (2010. december)

I. 254. Egyre több dokumentum mögött van ott -- általában közvetlenül nem látható módon -- az XML. Ezen dokumentumok lehetnek szövegesek, táblázatok, de akár adatbázisok is. Az adatbázisok esetén megszokhattuk, hogy az adatokat egy jól meghatározott szerkezetben tároljuk el. Ez a szerkezet XML használata esetén is megalkotható, XML sémának nevezik. Az XML séma egy speciális XML dokumentum, XSD kiterjesztéssel jelölik.

Készítsük el a diákkal kapcsolatosan tárolt személyes adatok rögzítésével kapcsolatos XML-sémát. A diákok és szülők személyes adataira gondoljunk, tehát a tanulmányi, fegyelmi, hiányzási adatokra nincs szükség. A séma elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy az a valósághoz, mindennapi élethez minél inkább igazodjon, azaz lehetséges, hogy valakinek több e-mail címe vagy telefonszáma van, esetleg valamely szülő nem ismert.

A kötelező adatokat a Közoktatási törvény 2. számú mellékletében a ,,A gyermekek, tanulók adatai'' rész 1a és 1b pontjában találjuk meg. Egészítsük ki ezt a diák osztályával és az osztályfőnök nevével, valamint néhány olyan adattal, amellyel a séma itt nem használt lehetőségeit is kihasználja/bemutatja.

Munkánkat a http://www.xmlme.com/Validator.aspx lapon online módon is ellenőrizni tudjuk.

Beküldendő az i254.xsd XML séma, a sémának megfelelő, néhány adatot tartalmazó i254.xml dokumentum egy i254.zip fájlba tömörítve.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. január 10-én LEJÁRT.


A beküldők igyekeztek pontosan eleget tenni a feljegyzendő adatokra vonatkozó kérésnek. A jó megoldás elengedhetetlen jellemzője, hogy a szükséges adatokat megfelelő hierachiába szervezzük, valamint biztosítsuk, hogy több tanuló adatát tárolhassuk az XML fájlban. A feladat kérte, hogy mutassuk be a szerkezet leírásában rejlő lehetőségeket, akár a tárolásra kerülő adatok bővítéséval is. Ennél a résznél az előfordulásra vonatkozó megszorításokat, az adatok megjelenési formáját előíró részeket és a tömörebb megfogalmazást biztosító típusmegadásokat vártuk.

Az értékelés során figyelembe vettük a az XML és XSD fájlok önmagukban vett helyességét, a két fájl szerkezetileg összetartozó voltát. Figyeltük, hogy az XSD fájl tartalmaz-e minden szükséges adatot. Fontos volt, hogy a hierarchia logikusan került-e kialakításra. Az XML fájl adatokkal való feltöltését elvártuk. Az XSD fájlban rejlő lehetőségek megmutatását is hangsúlyosan vettük figyelembe.

A beküldők közül Barta 111 János XSD állományát i254Barta.zip és Szabó 928 Attila megoldását közöljük: i254Szabo.zip


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Barta 111 János, Szabó 928 Attila.
7 pontot kapott:2 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2010. decemberi informatika feladatai