Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 260. feladat (2011. február)

I. 260. Készítsük el egy ,,Készpénzutalási megbízás'' másolatát a táblázatkezelő rendszerben! A nyomtatványon fehér hátterű az a rész, ahova a befizető írja az adatait, a csekk többi része sárga hátterű. A Feladóvevény fehér oszloppal van elválasztva a többi résztől. Az útmutató feliratok és keretezések pirosak. A befizető feketével írhassa az adatait. (A minta színesben is látható a hátsó belső borítón.)

A Megbízó (Befizető) neve, címe címke alatti fehér területre írva az adatok a Feladóvevény sárga területén is jelenjenek meg.

A befizetendő összeget a Feladóvevény Összeg celláiba számjeggyel írhassuk be és ez a másik rész Összeg címkéje alatt is jelenjen meg.

Oldjuk meg, hogy a számjegyek szabályos beírása esetén az Összeg betűvel kiírva részben szövegesen jelenjen meg a befizetendő összeg. A számok tagolása a magyar helyesírás szabályainak feleljen meg. A megoldáshoz makró és segédcellák használhatók, amelyek a csekk megjelenítésén kívül jól láthatók legyenek.

Értékelés: legföljebb 5 pont szerezhető a számok helyes betűvel írásával és még 5 pont szerezhető a grafika minél pontosabb megvalósításával, ha az átalakítás működik.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i260.xls, i260.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i260.txt, i260.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. március 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Gema Barnabás 10. osztályos (Veszprém, Lovassy László Gimnázium) tanuló munkáját közöljük: i260.xls


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás.
9 pontot kapott:Kalló Kristóf.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. februári informatika feladatai