Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 261. feladat (2011. február)

I. 261. Letölthető állományok a megoldáshoz: forras.txt, 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg, 4.jpg

A gyufarejtvények bemutatására készítsünk ábrákat és négy weblapot. A weboldalak készítéséhez forrásként a forras.txt, az 1.jpg, a 2.jpg, a 3.jpg és a 4.jpg állományokat, illetve a megadott mintát használjuk fel. A honlapunkról letölthető a forras.zip állomány, amely a forrásállományokat tartalmazza tömörítve.

1. Képszerkesztő program segítségével készítsünk a honlap díszítéséhez csik.jpg néven egy képet az 1.jpg, a 2.jpg, a 3.jpg és a 4.jpg állományok képeinek egymáshoz illesztésével a minta szerint.

2. Rajzolóprogram segítségével készítsük el az abra1.png állományt a minta, valamint a rejt1.html oldalon látható gyufaszálakból álló ábra szerint.

3. Hozzunk létre négy weblapot rejtbev.html, rejt1.html, rejt2.html és rejt3.html néven. Mind a négy oldal következő tulajdonságai egyezzenek meg:

\(\displaystyle a\). A böngésző címsorában megjelenő cím legyen ,,Gyufarejtvény''.

\(\displaystyle b\). Az oldal háttérszíne legyen türkiz (#53868B kódú szín), a szöveg színe és a linkek minden állapotának színe fekete.

\(\displaystyle c\). Készítsünk egy \(\displaystyle 2\times 2\)-es táblázatot: A táblázat legyen középre igazított, 800 pont széles. A háttérszíne legyen fehér. Állítsunk be 2 pontos keretet és 10 pontos cellamargót.

\(\displaystyle d\). A táblázat első sorában vonjuk össze a cellákat és ide illesszük be a csik.jpg képet.

\(\displaystyle e\). A második sor első cellájának szélességét állítsa 150 pontosra. A cellába írjuk be a ,,Bevezető'', ,,1. rejtvény'', ,,2. rejtvény'' és ,,3. rejtvény'' szöveget. A szövegeket alakítsa linkké. A lapokon mindig három link van (az a szöveg nem hivatkozás, amely az aktuális oldalra mutatna). A linkeket igazítsa a mintának megfelelően.

4. A rejtbev.html lapon az elkészített egységes táblázat második sor, második cellájába illesszük be a forras.txt állományból a szöveget. A mintának megfelelően alakítsuk ki a bekezdéseket.

5. A ,,Gyufarejtvény'' szöveget formázzuk Címsor1-es stílussal és helyezzük középre.

6. Állítsunk be felsorolást a szabályokat leíró bekezdésekre és a minta alapján formázzuk félkövér stílussal a szabály leírás címét.

7. A rejt1.html oldalon az elkészített egységes táblázat második sorának második cellájában szúrjuk be az abra1.png képet és a hozzátartozó szöveget a forras.txt állományból illesszük be.

8. A további két rejtvényt nem adjuk meg. Keressünk tetszőleges másik két gyufarejtvényt és a hozzátartozó ábrákat abra2.png és abra3.png néven készítsük el.

9. Az általunk választott két gyufarejtvény alapján készítsük el a rejt2.html és a rejt3.html oldalakat és formázzuk a rejt1.html oldallal megegyező módon.

Minta: rejtbev.html

rejt1.html

(A minták színesben is láthatók a hátsó belső borítón.)

Beküldendő egy tömörített állományban (i261.zip, i261.rar ...) a megoldáshoz szükséges összes állomány, illetve egy rövid dokumentáció (i261.txt, i261.pdf ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott képszerkesztő, rajzoló és honlapszerkesztő program neve.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. március 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Szabó Attila (Pécs, Leőwey Klára Gimnázium, 10. osztály) tanuló munkáját közöljük: i261.zip


Statisztika:

6 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás, Leitereg András, Szabó 928 Attila, Wappler Abigél.
9 pontot kapott:Barta 111 János, Kocsis 789 Mátyás.

A KöMaL 2011. februári informatika feladatai