Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 263. feladat (2011. március)

I. 263. A legmagasabb állami kitüntetés Magyarországon a Kossuth-díj. Ez volt a témája a 2010. májusi idegen nyelvű informatika érettségi gyakorlati adatbáziskezelés-feladatának.

A foglalkozas.txt, mikor.txt, szemely.txt állományokban rendelkezésünkre állnak az 1948 és 2010 között díjazottak adatai.

[1.] Készítsünk új adatbázist i263 néven. Importáljuk az adattáblákat az adatbázisba szemely, foglalkozas és mikor néven. A .txt típusú adatállományok UTF-8 kódolásúak, tabulátorokkal tagoltak és az első soruk tartalmazza a mezőneveket.

[2.] Beolvasás után állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat:

Tábla:

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. A megoldásainkat a zárójelben feltüntetett néven mentsük el.

[3.] Soroljuk fel a színészek, színművészek nevét és kitüntetésük évét az utóbbi szerint csökkenő sorrendben. (3szin)

[4.] Listázzuk ki lekérdezés segítségével ábécérendben azoknak a nevét, akiknél négy, illetve több foglalkozásnév van megadva. (4fogl)

[5.] Adjuk meg lekérdezés segítségével azoknak a nevét és díjazásának az évét, akik azonos foglalkozásúak, mint Kozma László. A listában Kozma Lászlót ne jelenítsük meg. (5kozma)

[6.] Milyen foglalkozásúak a kettőnél több Kossuth-díjjal elismertek? A listában minden foglalkozást csak egyszer jelenítsünk meg. (6tobbszor)

[7.] Lekérdezéssel határozzuk meg, hogy milyen foglalkozásúaknak adták a legtöbb díjat abban az évben, amikor a legtöbb díjazott volt. (7legtobb)

[8.] Listázzuk ki azokat a foglalkozásokat, amelyekkel 1950-ben és előtte a díjazottak rendelkeztek, de később ilyen mesterségű kitüntetett nem volt. A listában minden foglalkozás csak egyszer jelenjen meg. (8nincs)

[9.] Soroljuk fel azoknak a nevét, mindenkiét egyszer, akiknek több foglakozásnevében szerepel a ,,szín'' szó. (9szintobb)

Beküldendő az adatbázis (i263.odb, i263.mdb, ..., valamint egy rövid dokumentáció (i263.txt, i263.pdf) egy tömörített i263.zip állományban, amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. április 11-én LEJÁRT.


Megoldásokról

A 2010. májusi idegen nyelvű informatika érettségi gyakorlati vizsgán szerepelt Kossuth-díj adatbázis tábláit használta ez a feladat. Érettségi típusú feladat, amely meglepő módon sok problémát jelentett a versenyzőknek. Egyetlen egy 100 %-os megoldás érkezett. A megoldók nagy része az Access lekérdező-rácsát alkalmazta a lekérdezések elkészítéséhez. Ez megoldási sebességben hatékony, de logikailag összetettebb feladatokat már könnyebb az SQL-nyelv segítségével megoldani.

Típushibának tekinthetjük, hogy többen a 4fogl lekérdezésben a díjazottakat nevükkel azonosították. A szemely.nev mező nem tekinthető kulcsnak, hiszen sok névrokon szerepel az adatbázisban. A táblák és a mezők leírása, valamint a táblák kapcsolati ábrája pontosan megadja a kulcsmezőket. A mintamegoldás mellett a feladat értékelési útmutatóját is közöljük, amelyből az SQL-nyelvű megoldások tovább elemezhetők.

A táblák és a lekérdezések eredményeinek vizsgálata történelmi szempontból is sok érdekességeket mutatnak.


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Barkaszi Richárd Miklós, Debreceni Bálint, Kalló Kristóf.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. márciusi informatika feladatai