Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 269. feladat (2011. május)

I. 269. A forgalomban használatos forintérmék a történelem során sokat változtak. Ez volt a témája a 2010. októberi informatika érettségi gyakorlati vizsga adatbázis-kezelés feladatának. Az 1946. évi forint bevezetése óta kibocsátott érmék adatai állnak rendelkezésre az erme.txt, a tkod.txt, a tervezo.txt, az akod.txt és az anyag.txt állományokban. Az állományok honlapunkról letölthetőek.

[1.] Készítsünk új adatbázist i269 néven. Importáljuk az adattáblákat az adatbázisba erme, tkod, tervezo, akod és anyag néven. A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagolt UTF-8 kódolásúak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket.

[2.] Beolvasás után állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat.

Tábla:

erme (ermeid, cimlet, tomeg, darab, kiadas, bevonas)

ermeid A forintérme azonosítója (szám), ez a kulcs;
cimlet A forintérme címlete (szám);
tomeg A forintérme tömege grammban (szám);
darab A forintérméből hány darabot adtak ki (szám);
kiadas A forintérme kiadási dátuma (dátum);
bevonas A forintérme bevonási dátuma (dátum), ha még forgalomban van, akkor üres;

tkod (ermeid, tervezoid)

ermeid A forintérme azonosítója (szám), kulcs;
tervezoid Az érmét tervező művész azonosítója (szám), kulcs;

tervezo (tid, nev)

tid Az érmét tervező azonosítója (szám), ez a kulcs;
nev Az érmét tervező művész neve (szöveg);

akod (ermeid, femid)

ermeid Az érme azonosítója (szám), kulcs;
femid Az érme anyagát alkotó fém azonosítója (szám), kulcs;

anyag (femid, femnev)

femid A fém azonosítója (szám), ez a kulcs;
femnev A fém neve (szöveg).

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. A megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.

[3.] Listázzuk ki lekérdezés segítségével a Bartos István tervezte érmék címletét és kiadási évét. (3Bartos)

[4.] Soroljuk fel lekérdezés alkalmazásával ábécérendben azoknak a fémeknek a nevét, amelyek a ma is forgalomban lévő érmékben találhatók. Minden név egyszer jelenjen meg. (4femek)

[5.] Listázzuk ki lekérdezés segítségével, hogy napjainkig az összes érme előállításához hány vasúti kocsinyi fémet használtak fel. Egy vasúti kocsi átlagos raksúlya 70 tonna. (5osszes)

[6.] Számítsuk ki lekérdezés segítségével, hogy hány kilogramm fémet használtak el a legnagyobb mennyiségben kibocsátott forintérméhez összesen. Az eredményben a címletet, a kibocsátás évét és az össztömeget kilogrammban jelenítsük meg. (6tomeg)

[7.] Adjuk meg lekérdezés segítségével a legtöbb érme tervezésében résztvevő művész(ek) nevét és alkotásainak számát. (7muvesz)

[8.] Készítsünk lekérdezést, amely meghatározza, hogy a forgalomban lévő érmék tervezői milyen más, már bevont érme tervezésében vettek részt. A lista a tervező neve szerint ábécésorrendben, azon belül címlet szerint növekvően jelenjen meg. (8regi)

[9.] Készítsen lekérdezést, amely meghatározza, hogy az utolsó alumínium tartalmú érmét melyik évben vonták be. (9aluminium)

[10.] A nikkel fémre sokan allergiásak. Készítsünk jelentést, és ha szükséges ehhez lekérdezést, amely felsorolja azokat az érmecímleteket a kiadás évével együtt, amelyek nem tartalmaznak nikkelt. (10nikkel)

Beküldendő az adatbázis (i269.odb, i269.mdb), valamint egy rövid dokumentáció (i269.txt, i269.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

Források: erme.txt, tkod.txt, tervezo.txt, akod.txt és anyag.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. június 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról

A tanév utolsó feladatsorára kevés megoldás érkezett. Az adatbázis feladat megoldása az emelt érettségin az elérhető pontszám negyedét jelenti. Típus hiba volt a felesleges mezők felvétele, vagy a szükséges mezők elhagyása.

Minta: forint2megoldasminta.pdf, forint.mdb


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás, Kalló Kristóf.
9 pontot kapott:Barkaszi Richárd Miklós, Leitereg András.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. májusi informatika feladatai