Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 270. feladat (2011. május)

I. 270. Hosszú évek óta működik egy népszerű site az Egyesült Államokban: http://www.wheresgeorge.com/. Itt a dollár bankjegyek útját lehet nyomon követni. Ha valaki hozzájut egy bankjegyhez, akkor a bankjegy sorszámát és a fellelési helyét rögzíti. Hazánkban a ,,Veszíts el egy könyvet!'' akció keretén belül próbálkoznak hasonlóval.

Tervezzünk egy, a bankjegyek útját nyomon követő informatikai rendszert. A következő részletek készüljenek el:

-- Az adatok tárolására alkalmas adatbázis szerkezete.

-- Terv (és minta) arra nézve, hogy hogyan jeleníthető meg grafikusan a bankjegy útja annak 100 felbukkanását követően.

Az adatbázis ne tartalmazzon konkrét személyhez kötésre alkalmas adatokat.

Beküldendő az informatika rendszer adatbázisának és a grafikus megjelenítés terve egy tömörített i270.zip állományban.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. június 10-én LEJÁRT.


Sajnos kevesen küldtek be megoldást erre a feladatra, pedig itt a fantáziát is szabadon lehetett engedni, mivel kevés megkötést tartalmazott.

Az adatbázis kapcsán elvártuk, hogy a bankjegy és az előfordulási hely beazonosítható legyen. Amennyiben regisztrációhoz kötött bejegyzést képzelt el valaki, akkor a bejegyző adatait, ha a helyet (települést) nevével megadó bejegyzésről van szó, akkor a település adatait tartalmazó táblákat is létre kellett hozni. Elvárás volt, hogy az adatbázis -akár sok akár kevés táblából épült fel - normalizált legyen. A logikus felépítéssel nem volt probléma, a normalizálás kapcsán volt kifogásunk.

A bankjegy útjának megjelenítésével kapcsolatosan tervet (szöveges leírást, magyarázatot) és mintát (az előbbi grafikus formáját) vártuk. A legkézenfekvőbbnek az tűnt, ami két megoldásban is visszaköszönt, hogy a megjelenítéshez valami google maps-hez között szolgáltatást használunk. Volt, aki a 100 előfordulási pont megjelenítése kapcsán kuszaságtól félt. Az ötletadó amerikai site-on készült felmérés szerint az út jellemzően kis sugarú "mocorgás" amelyet néhány váratlanul nagy ugrás szakít meg.

Hazánkra vetítve 15-20 egymást követő felbukkanás Budapesten, majd ugrás Szombathelyre, aztán ott újabb egymást követő felbukkanás, majd ismét egy nagy ugrás.

Kiegészítő megjegyzés: Az Egyesült Államokbeli megfelelőről Barabási Albert-László Villanások című könyvében olvastam. Ott a site értelmes működtetéséhez szükséges kritikus tömeget a következőképpen érték el: Ha valaki ismerte már a lehetőséget, akkor a bejegyzett bankjegyre ráírt site url-jét, hogy akinek később a kezébe kerül, szintén rátaláljon. Barabásit "illik" ismerni, különösen a Behálózva – a hálózatok új tudománya című könyvét ajánlom mindenki figyelmébe.

A megoldáshoz kapcsolódó leírást Gema Barnabástól közöljük: i270gb.pdf

A grafikus megjelenítéshez kapcsolódó minta pedig Kalló Kristóf munkája:


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kalló Kristóf.
9 pontot kapott:Gema Barnabás, Szabó 928 Attila.
7 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2011. májusi informatika feladatai