Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 275. feladat (2011. október)

I. 275. Magyarország és szomszédos országai határátkelő állomásainak néhány legfontosabb adatát tartalmazza a hatar.txt állomány.

1. Készítsünk új adatbázist allomasok néven. Importáljuk az adattáblát az adatbázisba hatar néven. A txt típusú adatállomány tabulátorokkal tagolt UTF-8 kódolású, és az első sora tartalmazza a mezőneveket.

2. Beolvasás után állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és a kulcsot. A táblához adjunk hozzá az néven egyedi azonosítót.

Tábla:

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. A megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.

3. Írassuk ki lekérdezés segítségével Szlovákia felé a vasúti határátkelők magyarországi településinek nevét ábécérendben. (3szlovak)

4. Adjuk meg azoknak a szomszéd országoknak a nevét, a melyek felé háromnál kevesebb vasúti határátkelőhely van. (4keves)

5. Készítsünk lekérdezést, amely országonként a vasúti, a közúti és a tervezett határátkelők számát adja meg. A létrehozott lekérdezés alapján készítsünk jelentést, amely az ország neve szerint csoportosítva jeleníti meg az eredményeket. Az elkészített jelentésben az oszlopok szélességét állítsuk be úgy, hogy minden adat látszódjon, de feleslegesen széles ne legyen. A lekérdezés címének írjuk be, hogy ,,Átkelőhelyek száma''. (5osszesites)

6. Készítsünk lekérdezést, amely felsorolja azoknak a határátkelőknek minden adatát, ahol a két település egyikének neve a másikat tartalmazza. (6hasonlok)

7. Soroljuk fel lekérdezés segítségével azoknak a magyar településeknek a nevét, ahol közúti és vasúti határátkelőhely is van. A listában a települések neve egyszer, ábécérendben jelenjen meg. (7kozutesvasut)

8. Lekérdezéssel listázzuk ki azoknak a magyar településeknek a nevét, amelyeknek több szomszédos településsel van határátkelője. A listában minden név egyszer szerepeljen. (8tobb)

9. Készítsünk űrlapot a hatar tábla alapján a mintának megfelelően. A rekordléptetéshez tegyünk fel két vezérlőgombot. (9urlap)

10. Lekérdezéssel készítsük el országonként a vasúti és közúti határátkelők számát a minta szerint. (10tabla)

Beküldendő egy tömörített i275.zip állományban az adatbázis (i275.accdb, i275.odb, ...) valamint egy rövid dokumentáció (i275.txt, i275.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. november 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról A Határátkelők című érettségi típusú feladat, amely egytáblás, meglepő módon több problémát jelentett a versenyzőknek. Igaz, egyes feladatok megoldási módszere túlmutat az érettségi szintjén. Három 100

Típushibának tekinthetjük, hogy többen a 6hasonlok lekérdezésben a csak az egyik nevet keresték a másikban, pedig a másik is lehet az elsőben. Az összehasonlításhoz a nevekhez elölről és hátulról * jelet kellett fűzni, vagy az InStr() függvényt lehetett használni.

vagy

A 7kozutesvasut és a 8tobb megoldását többen al- vagy segéd-lekérdezésekkel készíttették el. Elegánsabb megoldást hozhatunk létre, ha a táblát két példányban vesszük fel.

Mintamegoldásként Kucsma Levente István (Eger, Dobó István Gimnázium, 9. osztály) megoldását közöljük: allomasok.mdb

A feladatok és a lekérdezések SQL kódja: i275ertekeles.pdf


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Gema Barnabás, Kucsma Levente István.
9 pontot kapott:Antal János Benjamin, Oravecz Márton.
8 pontot kapott:4 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. októberi informatika feladatai