Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 282. feladat (2011. december)

I. 282. Az interneten több szabadon fölhasználható, vagy ingyenes próbaverziójú Javascript megoldás létezik diagramok weboldalon történő megjelenítésére. A legtöbbjükhöz hasznos súgó és dokumentáció is elérhető, így könnyen beépíthetjük őket saját programunkba. Készítsünk az egyik segítségével weboldalt, amely adatok beírását és grafikus megjelenítését teszi lehetővé.

Az adatok bevitelét az urlap.html oldalon végezzük. Ez az oldal tartalmazzon egy 10×10-es beviteli mezőkből álló táblázatot, melynek első sorába az adatok fejlécét, első oszlopába az egyes adatsorok nevét, az első sor első cellájába a később megjelenítendő diagram címét lehessen megadni. Az űrlap használatakor a táblázat többi cellájába egész számokat írunk. A táblázat azon részét tekintsük a diagram adattartományának, amelynek fejléce és adatsorának neve nem üres. A táblázat így kiválasztott részében üresen maradó cellákat vegyük nulla értékűnek. A táblázat után rádiógombok segítségével lehessen kiválasztani, hogy milyen típusú diagramot szeretnénk: oszlop, kör vagy vonal. Az űrlap utolsó részében ötféle színsorozatból lehessen egyet kiválasztani, mely a leendő diagram egyes adatpontjainak színét tartalmazza.

Az urlap.html oldal végén helyezzünk el egy parancsgombot, melynek megnyomására a diagram.html oldal töltődjön be. Ezen az oldalon jelenjen meg a diagram az előző oldalon fölvett adatokkal. Amennyiben oszlop- vagy vonaldiagramot rajzolunk, akkor legyenek tengelyek, a függőleges tengelyen vegyünk fel megfelelő beosztást, az adatpontok értékét azok fölött jelenítsük meg. Kördiagram esetén jelenjenek meg az egyes adatsorozatok nevei és hogy az adott adatpont hány százalékát teszi ki az egésznek.

Beküldendő egy tömörített i282.zip mappában a két HTML oldal és a működéshez szükséges további programállományok, valamint egy rövid i282.txt nevű dokumentáció, amiben szerepel a megoldáshoz alkalmazott Javascript diagramkészítő internetes elérhetősége.

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. január 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Antal János Benjámin 12. osztályos nyíregyházi diák munkáját (ajb.zip) és Kucsma Levente István 9. évfolyamos egri tanuló megoldását (kli.zip) közöljük.


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Antal János Benjamin, Kucsma Levente István.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. decemberi informatika feladatai