Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 296. feladat (2012. május)

I. 296. A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapjainkban, hiszen a környezeti ártalmak komoly hatással vannak egészségünkre. A légszennyezettség adatait ma már egyre több híradásban hozzákapcsolják az időjárás-jelentéshez. Budapesten is tizenegy mérőállomás detektorai regisztrálják a levegő szennyezőanyagainak koncentrációját. Ez a feladat 2012. első két hónapjának mérési adatait hivatott feldolgozni. Az adatok forrása az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat internetes adatbázisa a http://www.kvvm.hu/olm oldalról.

[1.] Hozzunk létre i296 néven egy üres adatbázist. Importáljuk az adatbázisba az allomasok, detektorok, hatarok és meresek táblákba az ezekkel az elnevezésekkel azonos nevű - honlapunkról letölthető - txt fájlokból az adatokat. (A fájlok UTF-8 kódolású, tabulátorral tagoltak, első sorukban a mezőazonosítók találhatók.) A táblák kapcsolatát az ábra mutatja. A  meresek tábla ertek mezője üres azoknál a méréseknél, ahol az adott detektor az adott napon nem szolgáltatott adatot.

Táblák:

[2.] Készítsük el azt a lekérdezést, amely megadja, hogy 2012. január 18-án az egyes mérőállomásokon mely szennyezések méréséről nincs adat. A lekérdezésben a  telepitesihely és a sznev mezők jelenjenek meg. (2jan18hiba)

[3.] Készítsünk lekérdezést arról, hogy az egyes mérőállomásokon mely szennyezések méréséről nincs egyetlen adat sem a hatvan napos időszakban. Ebben a lekérdezésben is a telepitesihely és a sznev mezők jelenjenek meg. (3vegiguzemenkivul)

[4.] Készítsünk paraméteres lekérdezést, amely egy szjeloles alapján kiírja azoknak a mérőállomásoknak az adatait, amelyeken van ennek mérésére telepített detektor. (4holmerheto)

[5.] Lekérdezéssel adjuk meg, hogy januárban a ,, nagyszemcsés szálló por koncentráció'' átlagos értéke mennyi volt és ez melyik minőségtartományba esik. (5janporminoseg)

[6.] Soroljuk fel, hogy az egyes szennyezéseknél melyik állomáson és mikor mérték a legnagyobb értéket az év első két hónapjában. A felsorolás dátum szerint legyen rendezett. (6maximumok)

[7.] Vizsgáljuk meg, hogy a hétköznap jóval nagyobb közlekedésnek milyen hatása van a légszennyezésre. Lekérdezés segítségével adjuk meg, hogy a nitrogén-oxidoknak (NO, NO2, NOx) és a kén-dioxidnak (SO2) mennyi volt a hétköznapi és a hétvégi átlaga, illetve a hétvégi átlag a hétköznapinak hány százaléka. (7kozlekedesihatas)

[8.] Adjuk meg, hogy az egyes mérőállomásokon szennyezésenként mekkora volt a legnagyobb és legkisebb koncentráció aránya. A tíz legnagyobb számított arányú szennyezést jelenítsük meg a  telepitesihely, az sznev mezőkkel és a kiszámított aránnyal. (8nagyvaltozas)

Beküldendő egy tömörített i296.zip állományban az adatbázis (i296.mdb, i296.accdb, i296.odb, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i296.txt, i296.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

Letölthető állományok: allomasok.txt, detektorok.txt, hatarok.txt, meresek.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. június 11-én LEJÁRT.


A programozáshoz hasonlóan - célszerű itt is lépésenként megközelíteni egy-egy bonyolultabb kérdésre a választ. Ügyes segédlekérdezésekkel lehet igazán hatékonyan megalkotni a végső lekérdezéseket. Álljon erre példaként Gema Barnabás, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanulójának kicsit javított megoldása. i296.accdb


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás.
9 pontot kapott:Antal János Benjamin, Kocsis 789 Mátyás.
5 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2012. májusi informatika feladatai