Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 299. feladat (2012. szeptember)

I. 299. Egy fűszerforgalmazó cég új termékcsaláddal jelentkezik a piacon. Az új termékcsoport neve: Minden ízében íz. A termékek a nevükhöz illően fűszerkeverékek. A fűszerkeverékek nevét, összeállítási receptjét és az alapfűszerek adatait egy adatbázisban tárolják.

Az adatbázis három táblából áll:

A táblák kapcsolatát az ábra mutatja:

Hozzunk létre i299 néven egy adatbázist.

Importáljuk az UTF-8 kódolású, a táblák nevével megegyező nevű, honlapunkról letölthető szövegfájlokból az adatokat. Ügyeljünk a kapcsolatok megadására.

Készítsük el az alábbi kérdésekre válaszoló lekérdezéseket.

[1.] Adjuk meg azon fűszerkeverékek nevét, amelyek tartalmaznak kurkumát. (01kurkuma)

[2.] Adjuk meg a Szecsuáni fűszerkeverék összetevőit és azok mennyiségét, részarány szerint csökkenő sorrendben. (02szecsuani)

[3.] Adjuk meg, hogy melyik keverék tartalmazza a legtöbbféle összetevőt, és hogy szám szerint mennyit. (03legtobbfele)

[4.] A cég mindegyik fűszerkeverékből 100-100 darab 100g-os mintát készít, hogy ingyenes termékmintaként szétküldhesse. Mennyibe kerülnek összesen az ehhez felhasznált fűszerek? (04mintaar)

[5.] Egy hajóbaleset miatt időlegesen nem lehet beszerezni a szecsuáni borsot és a kardamomot. Listázzuk ki, hogy melyik fűszerkeverékek készítésével kell leállni. Minden keverék neve legfeljebb egyszer jelenjen meg. (05nemkeverheto)

[6.] Az előző feladat feltételei szerint adjunk választ arra, hogy melyik keverékek előállítását nem kell szüneteltetni. (06keverheto)

[7.] Adjuk meg a sót nem tartalmazó fűszerkeverékek nevét, legnagyobb részarányú összetevőjének nevét és annak kilónkénti tömegét. (07sotlan)

[8.] Adjuk meg a Mediterrán és a Flekken keverékek közös összetevőinek listáját. Csak a fűszer fajtája számít a mennyiségétől függetlenül. (08mfkozos)

[9.] Adjuk meg, hogy mely összetevőkben tér el a Grill és a Pikáns Grill keverék (azon összetevők nevét, amelyek csak az egyik keverékben szerepelnek). Itt is csak a fajta számít. (09grilldifi)

[10.] Soroljuk fel azon fűszerkeverékeket, amelyekben a legdrágább fűszert felhasználják. Jelenjen meg e fűszer 1 kg keverékre vetített ára is keverékenként. (10draga)

Beküldendő az adatbázis (i299.mdb, i299.accdb, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i299.txt, i299.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

Letölthető fájlok:

fuszer.txt

keverek.txt

komponens.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. október 10-én LEJÁRT.


Két mintamegoldást is közzé teszek, Jákli Aidáét (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn.) és Kocsis 789 Mátyásét (Budapest, Berzsenyi D. Gimn.), az utóbbiban az UTF-8 kódolás problémája nem megoldott, de a lekérdezések megoldása mintaszerű. mintamegoldások.zip


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Dobos-Kovács Mihály, Jákli Aida Karolina, Kocsis 789 Mátyás.
9 pontot kapott:Debreceni Bálint, Fényes Balázs, Gema Barnabás, Kőrösi Nikolett, Lapincs Mátyás, Qian Lívia, Tilk Bence.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:3 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2012. szeptemberi informatika feladatai