Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 300. feladat (2012. szeptember)

I. 300. 175 éve, 1837. szeptember 4-én mutatta be New Yorkban Samuel Morse az általa alkotott telegráfot, s ezzel forradalmasította a távközlést.

Készítsünk a Morse-távíró bemutatására weblapot. A weblapba építsünk be egy interaktív részt is a következő formában:

\bullet legyen rajta egy beviteli mező, amelybe az angol ábécé karaktereit tartalmazó szöveget írhatunk (elegendő, ha 40 karakternyi szöveget fel tudunk dolgozni);

\bullet a beviteli mezőben szereplő szövegnek megfelelő pont-vonal kombinációt egy ,,szalagon'' animációval jelenítsük meg vagy megfelelő hosszúságú sípolásokkal tegyük hallhatóvá.

Beküldendő a weblapot tartalmazó mappa tömörítve (i300.zip), amely tartalmazza a HTML dokumentumokat (a kezdőlap index.html nevű legyen), képeket, hangokat és más, offline megjelenítéshez szükséges állományokat is. A szöveges és képi források feltüntetéséről se feledkezzünk meg.

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. október 10-én LEJÁRT.


A feladat étékelésénél a tartalmat (Morse élete, távíró leírása, képek, kódtábla, stb) 3 pont értékben vettük figyelembe. Az elkészítéshez használt források megjelölése 1 pontot ért. A beviteli mező és a végrehajtáshoz szükséges gomb elkészítéséért, egy karakter helyes kódolásáért valamint az összes karakter helyes kódolásáért 1-1 pont járt. A kódolt tartalom feladatban leírtaknak megfelelő megjelenítéséért legfeljebb 3 pontot lehetett kapni.

Mintamegoldásként három beküldő munkáját közöljük: Dobos-Kovács Mihály volt az egyedüli, aki a kódolt tartalmat hangban jelenítette meg. (doboskovacs.zip) Gema Barnabás minden szempontból nagyon szép munkát készített. (gema.zip) Lapincs Mátyás a feladat utolsó részét nem tudta az elvárt módon elkészíteni, de a többi rész megoldásáért mégis közlésre érdemesnek tartjuk. (lapincs.zip)


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Dobos-Kovács Mihály, Gema Barnabás.
9 pontot kapott:Fényes Balázs.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2012. szeptemberi informatika feladatai